
TÖÖD JAGUB: Illimar Poopuu sõnul kuulub esmastöötleja tööülesannete hulka ka liha töötlemine.
RAUL VINNI
Lihunikuamet pole töö, mida häbeneda. Ehkki see ei pruugi päris igaühele sobida, on iga töö jaoks kuskil siiski õige inimene olemas.
Saaremaa lihatööstusel ongi parasjagu veel üht tragi esmastöötlejat oma usinasse meeskonda juurde tarvis.
Tapa- ja lihalõikuse osakonna juhataja Illimar Poopuu tõdes, et esmastöötleja ongi teiste sõnadega lihunik, kes väga üldsõnaliselt öeldes tapab lihaks mineva looma. Tema tööülesannete hulka kuulub ka sellele järgnev käitlemine.
Otsitakse noort meest
Poopuu sõnul otsivad nad uut töötajat seepärast, et üks töökoht lihtsalt vabanes. Otsitav töötaja võiks soovitavalt olla 20–30-aastane meesterahvas.
Kes esmastöötleja tööd ei karda ja mõtleb, et see ehk ongi tema jaoks see õige amet, ei pea pelgama, kui tal varasemad kogemused puuduvad. “Väljaõpe toimub kohapeal,” kinnitas Poopuu. Seda väga lihtsal põhjusel, kuna tapa- ja lihalõikuse osakonna juhataja sõnul Eestis lihunikke eraldi välja ei õpetata.
Mis puutub esmastöötleja tööaega, siis tapamaja poolel alustatakse tööpäeva kell 8 hommikul ja lõpetatakse siis, kui töö lõpeb.
“Kuna inimesed töötavad tapavabadel päevadel teistes osakondades, siis seal on juba teised kellaajad töö alustamiseks ja lõpetamiseks,” selgitas Illimar Poopuu. “Tapamaja tootlikkus on nii suur, et jõuame ühel päeval rohkem tappa, kui lõikus lõigata,” lisas ta.
Esmastöötlejaid ehk lihunikke on Saaremaa lihatööstuses praegu 11. Et saabumas on kibekiire jõuluaeg, saab uus töötaja kindlasti anda oma panuse, et kõik jõulupraed õigeks ajaks valmis ja kauplustesse jõuaks.
Tahtmist peab olema
Kõneldes esmastöötleja töötasust, on töötasu Poopuu sõnul vastavuses inimese võimetega. “Peab olema tahtmist tööd teha, siis tuleb ka töötasu!” kinnitas ta.
Tööstuslik lihatootmine sai Saaremaal alguse 1803. aastal. Tänaseks on Saaremaa lihatööstusest saanud maakonna üks juhtivaid ettevõtteid, mis töötleb kuus ligi 400 veist ja 3000 siga. Kuus turustatakse ligi 500 tonni toodangut.
Toodetakse roavalmistusvorste, keeduvorste nii säilekestas kui ka suitsutatuna, poolsuitsu- ja täissuitsuvorste, vere- ja tangutooteid, pasteete, sülte. Samuti on valikus saaremaine värske sea- ja veiseliha. Enamik toodetest läheb turule pakendatult.
JUTT ON TORE KUID PALGAST VAIKUS.
Kui need palgad seal nii nadid oleksid, poleks seal ka pikaajalisi töötajaid. Rahulolematuid leidub igal pool, kes ainult raha vastu võtaks , midagi vastu andmata.
Ma arvan, et võrdõiguslikkuse volinik annab teile vastu kaela kui nii avalikult deklareerite, et vajate just 20-30 aastast noort meest.
10 aastat tagasi oli soo nõue selle asja juures kohustuslik, sest kehtis määrus “Raskete ja tervistkahjustavate tööde loetelu, kus naiste töötamine on keelatud”.
ja naised ei tohtinud töötada:
…
24.1. Lihasaaduste tootmine
Loomatöötlemistööd (uimaseks löömine, suur- ja väikeloomade ning sigade verest tühjakslaskmine, kastreerimine, suurkariloomadelt käsitsi naha nülgimine, kere tükeldamine, seakeredelt ja -peadelt karva mahakõrvetamine, suurkariloomade kerede töötlemine horisontaalasendis).
.
Nüüd on asi lihtsalt soovituslik.
Eks see palgasüsteem on nii välja ehitatud, et pead töötama nagu robot, kiirelt ja pausideta, siis saab ka mingi tasu. Aga inimesed invaliidistuvad kiiremini ja arstide vahet jõuavad rohkem käia.
Võtke üks tööline alati rohkem, et ei oleks suurt rapsimist ja inimesed saavad.õigel ajal koju, mitte ei ole poole ööni tööl.
Kui antud ülemusel puudub inimlikus, seaduste eiramine ja sümboolne tasu raske töö eest, siis ongi raske töötajaid leida. Soovitan parandada suhtumist töötajatesse ning austada riigis kehtivaid seadusi. Edu otsimisel!
Uusi töötajaid leiab küülaga Sõmera hooldekodust.
Illimar Poopuu – tööpäeva kell 8 hommikul ja lõpetatakse siis, kui töö lõpeb.
Nii ikka ei käi need asjad, tuleb vast tööinspektsioon kohale saata
Võiks ju kirjutada, et kui oled hea töötaja, tapad, kondistad, lõigud, teed vorsti ja sinki, pakid, siis palk on 3000€ kätte.
Praegu ei saa arugi, mida seal teha vaja ja kuidas töö aegadega lood on.
Teed kõike, töötad siis kui vaja (vajadusel nädalavahetused, riigipühad, poole ööni jne). Tööpäev algab erinevatel aegadel. Palk ca 600 kätte. Müstilise reegli järgi on võimalik saad väike lisatasu
Kus sa nii palju palk saad
https://www.tootukassa.ee/toopakkumised/1285226
No mida juttu:
Mis puutub esmastöötleja tööaega, siis tapamaja poolel alustatakse tööpäeva kell 8 hommikul ja lõpetatakse siis, kui töö lõpeb.
Kõneldes esmastöötleja töötasust, on töötasu Poopuu sõnul vastavuses inimese võimetega. “Peab olema tahtmist tööd teha, siis tuleb ka töötasu!” kinnitas ta.
Tapmine toimub 3 päeva nädalas. Mida teevad töötajad 2 päeva?
Hi Hitler