
RAHUL: Maisi tunnustus toob naeratuse näole. Kunstnik Kerli Rabi, tegevjuht Venno Tamjärv ja omanik Merle Tamjärv.
MAANUS MASING
Saaremaa kaheksa soovitatava söögikoha edetabelit juhib uustulnuk, restoran Mais.
“Väljanägemise poolest on Maisi toidud vahest kõige peenemad ja urbanistlikumad kogu Saaremaal,” teatab restoranide kvaliteeti hindava programmi Eesti Maitsed koduleht Maisi kohta. Lisatud on, et ilma selle söögikohata oleks Kuressaare hoopis ilmetum.
Eesti Maitsete juht Aivar Hanson märkis, et möödunud aastaga võrreldes on kõige suurema sammu edasi teinud Pärnu ja Saaremaa restoranid.
Samm edasi
Mõlemast linnast jõudis restoranijuhi nimistusse kaheksa söögikohta, seevastu eelmisel aastal jõudsid 50 soovitatava restorani hulka vaid Retro ja Muhumaa Pädaste mõisa restoran Alexander, mis sel aastal sai 86 punkti ja jäi napilt alla vaid ühele restoranile – Tallinnas asuvale NOA Peakoka Saalile, millele anti 87 punkti.
“See on esimene aasta, mil me võtame kasutusele restoranijuhi kontseptsiooni, sest 50 restorani on liialt piirav,” nentis Hanson.
Eesti Maitsete toidugurmaanidest tiim teeb restoranide hindamisel koostööd White Guide’i süsteemiga, kus lisaks toidukvaliteedile hinnatakse joogikaarti, teenindust, atmosfääri ja kvaliteeti 100 punkti skaalal. Lõppskoori kujundab siiski restorani gastronoomia, kuid oma rolli mängivad ka idee, isikupära ja fookus.
Tolli tänaval asuv Mais edestas populaarseid söögikohti Mosaiik ja Retro, mis mõlemad said 60 punkti, vaid ühe pügala võrra.
“Maisi puhul paistis silma omanäoline toiduvalmistamise stiil. Toidud on lihtsa restorani kohta väga keerulised, kuid tegemist ei ole kokakunstiga kunsti pärast, vaid igal toorainel ja tehnikal on põhjus. Muutus tuli koos uue peakokaga, kes ka pealinnas väga heas restoranis töötas,” rääkis Hanson.
Ta lisas, et kui vaadata punktiskoori vahet, ei saa öelda, et Mais oleks linna teistest söögikohtadest oluliselt üle. “See põhjendus käis lisapunkti kohta, mille Mais järgmistega võrreldes sai,” märkis Hanson.
Restorani tegevjuht Venno Tamjärv nentis, et pigem ennustati esimesteks kauem tegutsenud ja maitseelamuste osas usalduse võitnud Mosaiiki ja Retrot.
“Oleme selle nimel pingutanud ja vaeva näinud, et restoranist esinduslikku kohta teha, ning selle poole aastaga ka saavutanud,” märkis Tamjärv. Ta lisas, et nii interjöör kui ka menüü on läbi teinud suure muudatuse, kuid selleks, et edetabeli tipus püsida ja edasi areneda, tuleb jätkuvalt vaeva näha.
Kohalik tooraine
Tippsöögikohtade sekka tõusnud Maisis on kõrgelt hinnas kohalik tooraine ning Saaremaa pealt nopitakse kokku kohalike kasvatajate ja tegijate toodangut. Suurt tähelepanu on pööratud ka interjöörile, kus tuleb suureks kasuks tegevjuhi elukaaslase Kerli Rabi kunstianne. Just tema tööd ehivad pärast värskendusremonti põhjamaise restorani seinu.
Maisi müügi- ja turundusjuht Karel Kask lisas, et Eesti Maitsete restoranijuht 2017 on koostatud erinevate inimeste hinnangute põhjal ja eraldi presenteerimist ei toimunud.
“Ka meie ei tea, millal tegelikult on toite proovimas käidud. Ainsa asjana lepiti kokku kevadine pildistamine kalakuu kampaania raames,” ütles Kask.
Karel Kask märkis ka, et see on nimekiri, kuhu pääsemiseks kõik Eesti restoranid pingutusi teevad ning tulemuses kajastub meeldiv üllatus ja sügavalt suur tunnustus tehtule. Samas ei heideta Maisis nüüd loorberitele puhkama, sest vaid ühepunktiline edumaa paneb veel kõrgemale pürgima.
Saaremaa parimad
Mais (61), Retro (60), Mosaiik (60), vinoteek Prelude (56), KuKuu (56), GOSPA restoran (52) ja Saaremaa Veski (49).
Allikas: Eesti Maitsed Restoranijuht 2017
Ei tahaks uskuda et laperla neist kõigist kehvem on.
Ei tahaks üldse seda jama uskuda
Uskumatu millist jama kokku aetakse , kes on need hindajad ja millise valemiga sellise tulemuseni jõuti.
Mais…huumor
nüüdseks on kogu kaader laiali jooksnud, peakokk ees ja teised kokad järel. raske uskuda et suudab hoida mingitki taset.
täpsustuseks – saare maakonna parim on Aleksander mitte Mais
Maisil on selle lehega mingi diil vä, et pidevalt upitatakse libauudistega?
Maisi omanik ja artiki autor on sõbrad muideks :D
Mul on ka mulje jäänud, et restoran Maisi ja Adam Tamjärvega seotud tegemiste kajastamine Saarte Hääles päris objektiivne ei ole.
Ka täiesti viisakas vormis esitatud, kuid kriitikat sisaldavad kommentaarid kaovad. Ja mitte ainult kommentaarid.
Ma mäletan artiklit restorani seina grafiti teemal. Tamjärv lobises seal välja ühe Kuressaare seinasodija nime. Juhtisin majaomanike tähelepanu sellele infole, kuid selle peale kadusid nii kommentaar kui artikkel.
Pigem vaadata tripadvisorit. Hindavad harilikud inimesed ja kindlasti on sealne edetabel objektiivsem.
Vara hõisata Mais, jäägem maa peale.
Teised kohad püsivad stabiilselt terve aasta. Saalid täis, hea toit, kiire teenindus. Inimesed sisse välja, palgad makstud, arved tasutud. Kas ka teil ?
Eelmine laupäev oli restoran Mais suletud terve päev, uks lukus. Luksus
Maisis ootab lõunal 6 inimest tund aega tühja saaliga päevapraadi. Vägev :)
Toit on tõesti hea aga muu ei ole kandev sellise äri mustriga, omanike-juhtide teostus alla arvestust.
Pikka eluiga ei ennusta.
Liiga vara kiidulauluga hõisata ja sampust avada.
Turunuduse jaoks on võib olla liiga hilja.
Jäägem maa peale, mitte võlgu.
Jõudu Maisi perele
Palju see reklaam Maisile maksis? :D
See kõik on “tore” aga eks kokast sõltub ikka väga palju ja peakokk ongi väga hea toidu valmistaja.
Miks teda pildil ei ole?
Kust tuleb uus peakokk Maisi, kes taset hoiab? Aeg vastused annab.
Jälle on Maisi krediidiinfo link kustutatud. Ju see tõde siis ikka nii valus on :)
Kes tahab, otsigu ise:
Krediidiinfo ja MEMA CHEFS OÜ
Tegemist on ikkagi kultuursete gurmaanide jaoks mõeldud edetabeliga. Te, matsid, järage diivani peal sardelli edasi!
Mais näitas oma palet :)
Huvitav, miks mu kommentaar, et mina annaks selle tiitli hoopis RETROle. Püsiv kvaliteet ja tõeliselt head maitsed!
miks kustutati :O
ALEXANDRIL 78 punkti!
Alexander ikka 82 punktiga saare maakonna parim
86
Kes on Maisi peakokk? Kuhu kadus chef Sten? Ooteaeg on lihtsalt ulmeline. Tund aega oodata kahte pearooga on “pisut” liig!
Maisis peakokk Arvo Sulu.
Oot. Enam pole :D
Polegi peakokka ega kokkasid :)
Kokk ja peakokk ainuisikuliselt on Aadam ise. Seepärast läheb nii palju aega. Kartulikoorimine peale selle.