Kuressaare Eesti Seltsi vääriline piduõhtu

PIDUÕHTU AJALOO- JA PILDINURK: Lyra lauljad Merilyn Sepp ja Kai Koovisk. IRINA MÄGI

PIDUÕHTU AJALOO- JA PILDINURK: Lyra lauljad Merilyn Sepp ja Kai Koovisk.
IRINA MÄGI

Reede õhtul tähistati Kuressaare kultuurikeskuses Kuressaare Eesti Seltsi 130. aastapäeva tõelise piduõhtuga.

Nii nagu 1886. aastal asutatud ja 1907. aastal taasasutatud seltsi piduõhtutel kunagi, oli ka aastapäeva peol muusikat, tantsu ja teatrit. Esimese eest hoolitses otseselt KES-iga seotud lauluselts Lyra (dirigent Anita Kangur, koorivanem Anne Aau). Nimelt ilmus juba ülemöödunud sajandi lõpus toonases ajalehes Saarlane teade KES-i meeste- ja segakoori kontserdi kohta. 1888. aasta 25. aprillil toimunud kontserti peetaksegi segakoor Lyra sünnipäevaks.

Tantsuks mängis aastapäevapeol ansambel Punder Punt. Näitemängu eest hoolitses aga Taritu tubateater (näitejuht Helle Kesküla), kes etendas Anton Tšehhovi lühikomöödiat ehk nalja ühes vaatuses “Juubel”.

Õhtujuht Tiiu Villsaar ütles Saarte Häälele, et küllap oleksid KES-i kunagised liikmed parajas hämmingus olnud, kuna naiste osakaal nüüdsete piduliste hulgas ülemäära suur oli. “Naine ja õhtujuht, selle oleksid need targad ja tegusad mehed kohe maha hääletanud,” iseloomustas Villsaar toonases ühiskonnas kehtinud seisukohti ja lisas: “Iseasi, kas nende sotsiaalne positsioon lubanud oleks, ent sisimas oleksid nad rokkinud koos meiega!” Samuti oli õhtujuht kindel, et Taritu tubateatri etendus ja lauluseltsi Lyra helisev mõtisklus oleksid KES-i liikmetelt tüseda aplausi pälvinud.

Villsaar toonitas, et KES oli omas ajas väga oluline: “Eks nemadki ladusid kive omariikluse alusmüüri. Täna me elamegi oma Eesti riigis ja osaleme rõõmsasti protsessis, mille KES-i juhid 130 aastat tagasi käima lükkasid. Meie väike kohustus on seda vaimsust ajakohaselt kasta.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 117 korda, sh täna 1)