Tallinlane teenib keskmiselt 1280 eurot, saarlane 852 eurot (10)

Statistikaameti andmeil oli Eesti keskmine brutokuupalk tänavu kolmandas kvartalis 1119 eurot, maksu- ja tolliameti andmetel oli mediaanväljamakse samal ajal 785 eurot kuus.

Saare maakonnas on palgasummad loomulikult teised – maakonna keskmine palk on 852 eurot ja mediaanpalk 737 eurot. Võrreldes saarlase keskmist palka näiteks pealinlase keskmise palgaga, siis teenib Saaremaal keskmist palka saav inimene ligi 300 eurot vähem.

Seejuures on keskmine palk Saare maakonnas tänavu isegi langenud. Kui teises kvartalis teeniti Saaremaal keskmiselt 912 euro suurust brutokuupalka, siis kolmanda kvartali lõpuks oli keskmine palk 60 eurot väiksem. Tõsi, selle aasta alguses ehk esimeses kvartalis oli keskmine brutopalk maakonnas veelgi väiksem – 832 eurot.

Samasugune kõikumine oli ka mullu. Kui 2015. aasta esimeses kvartalis oli keskmine brutopalk Saare maakonnas 778 eurot ja kolmandas 829 eurot, siis teises kvartalis oli palganumber maakonnas veidi suurem – 854.

Eestis oli keskmine brutokuupalk juulis 1126 eurot, augustis 1101 eurot ja septembris 1129 eurot. Eelmise kvartaliga võrreldes langes brutokuupalk 3,8%. See on peamiselt põhjustatud ebaregulaarsete lisatasude vähenemisest ja puhkusepäevade arvu suurenemisest. Ebaregulaarseid preemiaid ja lisatasusid arvestamata langes brutokuupalk eelmise kvartaliga võrreldes 2,6%.

Maakonniti palgasummasid lähemalt vaadates tuleb tõdeda, et tänavu III kvartalis oli kõrgeim keskmine brutokuupalk Harju (1253 eurot) ja Tartu (1105 eurot) maakonnas ning madalaim Põlva (808 eurot), Jõgeva (843 eurot) ja Saare (852 eurot) maakonnas.

Brutokuupalga aastakasv oli kiireim Tartu maakonnas (9,6%), samas Hiiu ja Rapla maakonnas on brutokuupalk aastaga veidi vähenenud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 613 korda, sh täna 1)