Salme üheksandikud: väike vald on parem kui suur (VIDEO) (2)

Saarte Hääl külastas Salme põhikooli üheksandike ühiskonnaõpetuse tundi, et kuulda, mida noored arvavad haldusreformist ja kuidas on rahul eluga maal.

karm-koduvereKarm Koduvere:

Eks ka varem olen sellest teemast üht-teist kuulnud, aga nüüd kuuleb sellest igalt poolt. Oma eakaaslastega meil sellest varem eriti juttu ei olnud – oli palju muid asju, millest rääkida. Aga viimasel ajal oleme ka sel teemal natuke rääkinud.

eliis-raaperEliis Raaper:

Kuna mu vanemad ja suguvõsa on valdade ühinemisest palju rääkinud, olen sellest rohkem teada saanud. Aga arvan, et teaksin sellest teemast ikka midagi – see on ju minu vald ja kõik, mis siin toimub, puudutab ju mind ka. Kõik põhilised asjad, mis praegu on, peaks uues suures vallas ikka alles jääma: raamatukogu, kultuurimaja ja kõik kultuuritegevused. Ja praegusesse vallamajja peaks jääma vähemalt sotsiaaltöötaja.

timmo-koppelTimmo Koppel:

Mina elan Torgu vallas Kaunispe külas, kust linna on umbes nelikümmend kilomeetrit. Kui vallad ühinevad ja vallast on vaja mingeid pabereid või ehitusluba saada, pead linna sõitma. Internetiga maal ju alati arvestada ei saa, osas kohtades pole levigi.

Osavald oleks kohapeal ikka parem kui mitte midagi – jääks rohkem asju alles.

erika-filippovErika Filippov:

Ma ei tea, kas ääremaa inimestel on võimalik oma häält kuuldavaks teha? Linnas on palju rohkem elanikke ja nende häält kuuldakse rohkem. Kuna maal on elanikke vähe ja vähe on neid, kes hääletavad, jõuab maalt volikokku väga vähe inimesi. Kui siit Sõrvest pääseb sinna ainult üks inimene – mis tema hääl üksi siis loeb?

Minu vanemad on valdade ühinemise vastu. Nad ütlevad, et maaelu kaob ja väikesed maakoolid suletakse. Õpetajad lähevad maalt linna tööle ja maale ei jää enam haritud inimesi.

Ma ise olen kuulnud väga palju negatiivset valdade ühendamise kohta. Juba see, et selle teema ümber on igasugu vaidlusi ja tülisid, näitab, et osale valdade ühendamine ei meeldi. Mina olen ka suure valla vastu.

kristjan-treiratKristjan Treirat:

Kuna ma olen nii noor ja ise mingeid asju ei korralda, siis valdade ühinemine praegu minu elu veel küll ei mõjuta. Muidugi oleks parem, kui siin omavalitsus alles jääks. Et ääremaad muutuvad pärast valdade ühinemist veel rohkem ääremaaks – arvan, et see on tõsi. Arvan, et väikeste koolide peale ei hakata raha raiskama, kuna selleks ei nähta põhjust. Arendatakse suuri koole. Ma ise olen Salmelt ja lähen järgmisel aastal Kuressaarde õppima, aga mul oleks küll kahju, kui Salme kool kaoks.

Et inimestel oleks ka suures vallas hea, peaksid nad kokku hoidma. Elu saavad paremaks teha kõik koos. Külaseltsidest oleks ka abi, et oma häält vallas kuuldavamaks teha.

liis-marel-aakLiis-Marel Aak:

Mina arvan, et küsida tuleks kõigi, ka laste arvamust koolides, ja see kuidagi edasi anda.

Mind valdade ühinemine ei mõjuta – kui üheksanda lõpetan, lähen kõigepealt Kuressaarde õppima ja siis arvatavasti ülikooli. Kardan aga, et maaelu vaibub ja kaob. Kui Salme kool peaks kunagi kaduma, siis oleks õpilastel pikk maa kooli sõita. Mina olen oma valla allesjäämise poolt. Praegu on noortel siin teha küll. Koolis on filmiõhtud, pärast tunde saab kergliiklusteel jalutamas käia. Siin on väga ilus loodus.

alex-salongAlex Salong:

Ma ise elan Lümanda kandis, sõidan kodu ja kooli vahet bussiga. Lääne-Saare valla tulekuga minu elu muutunud ei ole. Ma ei kujuta ette, mis muutuks siis, kui oleks üks suur vald. Mulle on arusaamatuks jäänud, miks üht suurt valda tahetakse. Ma ei usu, et ääremaadele hakkab rohkem raha tulema kui seni.

Arvan, et kui kõik vallad oleksid eraldi, saaksid nad eraldi rohkem raha kui sama kandi – näiteks Salme kandi – kohta ühe suure valla puhul. Mina sellisel valdade ühendamisel mõtet ei näe. Kui oleksin täiskasvanu ja saaksin hääletada valdade ühendamise poolt või vastu, hääletaksin kindlasti vastu. Kõik vallad on ju erinevad ja igaühel oma asjad. Suures vallas seda erinevust enam poleks.

jaana-oeselgJaana Oeselg:

Minu vanematel on vallamajja asja üsna sageli, ajavad seal asju. Tahame maja ümber ehitada. Ma ei usu, et kõiki asju saaks ajada telefoni ja interneti teel. Ise olen vallamajas käinud ainult ühe korra.

Olen Salme koolis alles esimest aastat, elan Lõmalas. Varem elasin ja õppisin Tallinnas. Nädalavahetustel, kui on õpitud, on maal igav. Jalutan koeraga õhtuti mere ääres, käin naabritel külas ja ongi kõik. Noorteüritusi lähedal ei toimu. Linnas saad sõpradega väljas käia. Kuressaares käin kord nädalas, iga teisipäev – õpin saksa keelt.

keidi-randKeidi Rand:

Mina elan Torgus. Arvan, et ühe suure valla tulekuga tuleb kindlasti mingeid võimalusi juurde. Meie vallas on noori väga vähe, enamik on linna läinud. Praegu ei ole vallakeskuses küll midagi teha. Raamatukogu vahel on lahti, vahel ei ole. Ma ei ole seal kunagi käinud.

Mis noortel praegu teha on – looduses saab jalutada. Timmo on minu naaber, mõlemad tegeleme oma loomadega – tema lehmadega, mina lammastega. Aga vahel tahaks tõesti sõpradega rohkem koos olla.

marko-paraMarko Pära:

Minu elus ei muutu valdade ühendamisega midagi, rohkem muutub mõlema vanaema ja vanaisa elus. Emal on linna asja põhimõtteliselt iga nädal – sõitmisega pole probleemi, aga vanavanematel on probleem, kuidas linna saada. Ja kes neid seal linnas sõidutab – jala ei jaksa kõndida. Elan Läätsa külas.  Meil on noortele küll võimalusi, aga põhimõtteliselt keegi ei viitsi midagi teha, sest kõik mängivad ainult arvutimänge.

Kas ma täiskasvanuna just Läätsal elaksin, aga Saaremaal ikka. Saaremaalt ma ära minna ei taha. Ja pigem elaksin maal kui linnas. Linnas nelja seina vahel on igav, maal saab aga liikuda, sporti teha.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 301 korda, sh täna 1)