VASTUKAJA: Abi olnuks sisulisest debatist ajakirjanduses (1)

“Nagu Raul Vinni oma arvamusloos kirjutab (“Rahva arvamust ei tahetudki teada”, SH, 17.11), oli rahvaküsitlusest osavõtjate arv madal. Sellega olen muidugi nõus. Aga kõigega selles arvamusloos nõustuda ei taha,” kirjutab Kuressaare linnavolikogu SDE fraktsiooni esimees Jaanis Prii.

Tsiteerin eilsest Maalehest toodud head kontrasti: “Keila vald, kus jah-sõna ütles nimekirja kantud 3890 kodanikust 48 (vastu oli 30), on seega selgelt väljendanud ühinemissoovi. Samalaadne jah-sõna tuli ka Vasalemmast, seevastu Padisel ja Paldiskis hääletas üle 400 kodaniku ühinemise vastu. See iseloomustabki rahvaküsitlusi kõige paremini – oma arvamust avaldama tullakse peamiselt siis, kui ollakse vastu.”

Valgas osales rahvaküsitlusel näiteks 0,79 % . Jah, mitte 7,9%, vaid koma on õiges kohas.

Paistab, et leige osalus on selles sundliitmisega raamitud protsessis üldine trend.

Aga mis oleks aidanud? Mina viskan siin kivi ka meie neljanda võimu, ajakirjanduse kapsaaeda. Küsitlusest ei kirjutanud ajakirjandus suurt midagi. Kindlasti oleks aktiivsusele kaasa aidanud küsitlusele vahetult eelnenud sisuline debatt. Võtta nii poolt- kui ka vastuolijate esindajad ühe laua ümber ja seda kajastada.

Kevadel Saarte Hääle, Kadi raadio ja SA Turvaline Saaremaa eestvedamisel toimunud haldusreformi arutelud olid väga hea algatus. Paraku on sellest möödas juba pool aastat.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 227 korda, sh täna 1)