Ärimehed riiki juhtima? (2)

Kui uue võimuliidu teevad Keskerakond, IRL ja SDE, siis tuleks Jüri Mõisa hinnangul ettevõtjatel oma partei teha ja võim üle võtta, kirjutas eilne Äripäev. Kas Mõisa ideel ärimeeste erakonnast on jumet või ei kõlba see kuhugi?

raivo heinRaivo Hein, saarlasest investor:

Teoreetiliselt olen Jüri Mõisaga nõus, sest see, mis praegu toimub, on ju totaalne bullshit. Poliitikud, kelle põhiline eesmärk on olla võimul ja saada rahajagamisele lähedale – ega nemad ei ole ju spetsialistid. Nagu näha, on meil päris mitu universaalset ministrit, kes aastakümneid vahetavad ministeeriume. Alati on nad justkui õiged mehed õigel kohal. Tegelikult on nad lihtsalt poliitikud, kes võitlevad oma koha nimel.

Iga võim korrumpeerub aja jooksul ja see korruptsiooni tase on lõpuks absoluutne. Algul, tulles lubavad kõik parteid midagi riigi heaks teha. Lõpuks korrumpeeruvad ja kogu tegevus toimub omaenda heaolu nimel. Teisalt on see loodusseadus – loodus on niimoodi paika pannud, et toimub olelusvõitlus ja kui sa ei võida, siis sa kaotad.

Jüri Mõisal on selles mõttes õigus, et valitsuses peaksid olema inimesed, kes on oma ala spetsialistid. Ning kelle eesmärk ei ole tegeleda korruptiivsete tegudega ja oma heaolu parandada, vaid tõsiselt muret tunda Eesti pärast.

Mõisa arvamuse kohta, et Eesti rahva geneetika lihtsalt ei talu vasakpoolsust – nagu me viimastest päevadest näeme, küllap talub väga hästi. Eriti kui vasakpoolsus toob hääli juurde. Iga rahvas on oma valitsejaid väärt. Mis parata, kui üks osa inimesi arvab, et võtame rikastelt ja anname vaestele ja nii see elu õnnelikult kulgebki.

Sotsid ja Keskerakond – kõik on üks-sama punt. Reformierakond on samuti juba vasakule kaldunud, ehitab ka üürimaju. Nende käitumismall on nagu Suure Peetri muinasjutus – et Suur Peeter sööb kõigepealt Väikese Peetri võileiva ära, enne kui oma võileiva kallale asub.

Kui Keskerakond, sotsid ja IRL ühte heidavad, on asjad meil Eestis kehvasti. IRL on ikka eriline selgrootu olevus, kellele järsku kõlbab Keskerakonnaga kõike koos teha. See juba näitab, et võim on nii magus, et loobutakse oma põhimõtetest. See teeb meele päris kurvaks.

Nüüd on oodata ümberjagamise suurenemist, mitte majanduskasvu.

Olen palju vastu pead saanud, et ma aina kritiseerin, aga midagi ära ei tee. Aga olen töötanud avalikus sektoris ja pärast seda, kui sealt juukseid katkudes ära tulin, ütlesin endale, et see koht ei ole minu jaoks. Mina poliitikasse astumisest huvitatud ei ole. Seega ärimeeste partei liiget minust tõenäoliselt ei saaks. Jäägu mulle parem kriitiku roll.

Need spetsialistid, kes oma tööd hästi oskavad ja suudavad oma närvikava tõttu poliitikas olla, las nemad teevad oma tööd. Aga nad ei pääse löögile, sest poliitikud on ees.

14-01-2015_sonajalad-eleon_fotod-4Oleg Sõnajalg, tuule­energeetika ärimees:

Arvan, et äri ja poliitika tuleb lahus hoida. See ongi võib-olla üks praeguse valitsuse kukkumise põhjuseid. Seni valitsenud põhijõul on tekkinud liiga palju ärilisi huvisid.

See, et eluaegsed poliitikud on korrumpeerunud, on klassikaline teema. Muidugi vastab tõele, et ärimeeste suhtumine on tihtipeale väga erinev. Selle tõttu, et meie, kui me teeme vigu ja valesid otsuseid, siis me ka ise maksame selle eest ja vahel väga valusalt. Me ka vastutame oma tegude ja otsuste eest.

Edukatel ärimeestel on aga kindel sissetulek. Võib-olla mingis faasis, kui tegeleda ka ühiskondlike teemadega, ei tehta seda enam raha, vaid visiooni pärast.

Üsna kurb on näha, et Eestis tehakse poliitikat suuresti raha pärast. Et kõik on korrumpeerunud, ma ei usu, aga pigem on käivitav jõud ikka raha. Sissetulek on ju kõrge, mis siin salata. Näeme ju, kuidas kõrge eetikaga inimesed – ka avaliku elu tegelased –  nii kui riigikogusse saavad, ostavad kallid autod ja kulutavad kuluhüvitised viimase sendini ära.

Meie ärimeestena ei lenda bisness-klassis ega ela kõige kallimates hotellides, olgugi et võiksime seda teha.

Kas ärimehed võiksid aga riiki valitseda või teha ärimeeste partei – võib-olla ärimeestel nende kõrgendatud vastutustunde ja pragmaatilise ellusuhtumisega on tõesti eelis.

Samas – riigi valitsemine ei ole ka päris nii lihtne, et oleme edukad ärimehed ja oskame kohe riiki valitseda. Seal on omad reeglid ja ühiskonna ootus pole alati need õiged ja pragmaatilised otsused. Ja alati polegi neid õigeid otsuseid ja häid valikuid. Näeme ka, et ühiskonnas kõik inimesed ei panusta võrdselt.

On inimesi, kes ei viitsi tööd teha – neil peab ka mingisugune elukeskkond olema. Nüüd tekibki küsimus, kust need piirid jooksevad.  Meie kindlasti ei oleks huvitatud sellisesse parteisse astumisest ja üldse poliitikas osalemisest.  Oleme otsustanud poliitika ja majandustegevuse raudselt lahus hoida. Oleme ju näinud, et see on väga libe liit.

UHKE EESMÄRK: Tõnis Palts seab eesmärgiks järgmiste valimiste võitmise ning 2019. aasta kevadeks stabiilse toetuse 25 protsendi kandis. Foto: Lääne Elu

Tõnis Palts, ettevõtja, endine riigikogu liige, IRL:

Ärimeeste partei loomise idee on praegu alles liiga teoreetiline, aga oleksin Jüri Mõisale nõu ja jõuga abiks. Teiseks, ma kutsun üles naelutama häbiposti need ettevõtjad, kes toetavad kasvõi ühe sendiga erakondi, kes võtavad suhu sõnad “ettevõtte tulumaks” ja “astmeline tulumaks”.

ANDRES TINNOAndres Tinno, ettevõtja, Lääne-Saare vallavolinik, Reformierakonna liige:

Kahjuks ei ole meil viimase 25 aasta jooksul tekkinud korralikku ettevõtlikku keskklassi. Ettevõtjate parteiga ongi see häda, et praeguses Eesti valijaskonnas on neid 3–5%.  Omamoodi on see ka läbitud etapp, kui Maksumaksjate Klubi alustaladele loodi Reformierakond. Reformierakonna toetus oli nii kaua 10–13% juures, kuni see muutus tegelikult rahvaparteiks ja asuti kõnetama ka teisi elanikkonna gruppe.

Mind isiklikult ajab maailmavaate teema juba pikemat aega naerma, sest Keskerakond on koos Reformierakonnaga ALDE liige (Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liit)  ja peaks seisma liberaalse maailmavaate eest. Seega jään ootama Jüri Ratase moodustatava valitsuse liberaalseid otsuseid!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 513 korda, sh täna 1)