Natside salabaas Arktikas

11_alexandra-land

Vene teadlased väidavad, et nad on umbes 100 miili kaugusel põhjapoolusest leidnud Natsi-Saksamaa salajase baasi Schatzgräber (Aardeotsija).  

Schatzgräber oli pakaselisest Arktikast avastatud salajase sõjabaasi koodnimetus. Teadlased loodavad, et nüüd õnnestub neil selgust tuua müütides, mis on Natsi-Saksamaa sõjaväelaste tegutsemisest Arktikas Teise maailmasõja aastatel aastakümneid levinud.

“Kui varem võis sellest lugeda vaid kirjalikest allikatest, siis nüüd on meil olemas kindlad asitõendid,” tsiteerib Rootsi tabloid Expressen ajaloolase Jevgeni Jermolovi sõnu.

Kõnealune baas asus Aleksandra maa nimelisel saarel, mis jääb põhjapoolusest umbes 160 km kaugusele. See ehitati 1942. aastal, umbkaudu aasta pärast seda, kui Natsi-Saksamaa oli kurikuulsatest MRP lepetest lahti öelnud ja Nõukogude Liitu rünnanud.

See, et natsidel oli sel saarekesel sõjabaas, oli juba ammu teada, jätkab Expressen. Seda mainiti näiteks operatsiooniga Haudegen seotud dokumentides, mis avaldati juba 1954. aastal. Operatsioon Haudegen oli Natsi-Saksamaa kava avada Norrale kuuluval Svalbardil meteoroloogiajaamu.

Nüüd on uurimisega aga edasi jõutud: tänavu augustis selgitasid vene teadlased välja baasi täpse asukoha, kust leiti mitmeid sakslastest mahajäänud esemeid. Kunagise baasi olemasolust kõnelevad punkrite varemed, sõjamoonakastid, olmeesemed ja tööriistad. Kokku lugesid teadlased umbes 500 erinevat leidu, edastab Venemaa riiklik teadeteagentuur TASS. Tänu külmale kliimale on paljud leitud esemed hästi säilinud.

Osa esemeid on märgistatud Natsi-Saksamaa riikliku sümboli haakristiga. Kõik leiud on toimetatud Põhja-Venemaal asuvasse Arhangelski linna, kus neid uuritakse. Teadlased on lubanud, et lähitulevikus näidatakse neid esemeid ka laiemale avalikkusele.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 547 korda, sh täna 1)