Presidendi paraadpildid jõudsid saarlaste seintele

TÄPSED REEGLID: Andi Roost teab täpselt, milliste reeglite järgi peab presidendi ametlik foto raamitud ja üles riputatud saama. MAANUS MASING

TÄPSED REEGLID: Andi Roost teab täpselt, milliste reeglite järgi peab presidendi ametlik foto raamitud ja üles riputatud saama.
MAANUS MASING

Vabariigi president Kersti Kaljulaid on üle Eesti saatnud laiali üle 300 oma paraadfoto, mille raamimine ja kasutamine on täielikult reeglitega määratletud.

Traditsiooni kohaselt ripub avalikes asutustes seinal presidendi pilt. Näiteks vallavanema kabinetis, volikogu toa seinal või koolimajas. Presidendi pildi võib muidugi ka oma elutoa seinale riputada. Pilt ja selle kasutamine peab aga vastama kindlatele tingimustele.

Saaremaal võib presidendi piltidega ametlikult toimetada vaid Andi Roosta ateljee. Selleks on tal presidendi kantseleiga sõlmitud vastav leping.

Kantselei saadab

Presidendi kantselei saadab pildid omavalitsustele ise. Nii on ka Saaremaa omavalitsused pildid kätte saanud ja lasknud need vastavalt raamida. Paljud omavalitsused kavatsevad lisaks soetada presidendi paraadfotod ka koolide ja lasteaedade tarbeks.

“Muhu põhikoolil on kõigi eelnevate presidentide fotod fuajee seinal olemas ja sinna lisandub lähiajal ka Kersti Kaljulaidi oma, ka Muhu lasteaed on presidendi fotost huvitatud,” ütles Muhu vallasekretär Heiske Tuul.

Kuressaare linnasekretär Eero Lapp ütles samuti, et linnavalitsusel on presidendi pilt olemas ja selle ülesriputamine on hea tava.

Lääne-Saare vallas oldi presidendi pildi ülespanekuga nii aktiivne, et jõuti seda teha suisa enne, kui pilt kantseleist saadetud. Nüüd on tellimisel pildid ka koolidele ja lasteaedadele. Just Lääne-Saare valla soovist ajendatuna jõudis OÜ Fomar omanik Andi Roost presidendi kantseleiga litsentsilepingu sõlmimiseni. Vald tahtis pilti seina ja pöördus Roosta firmasse. Andi Roost hakkas uurima, et kuidas täpselt selle fotoga käituda tuleb ning sõlmitigi üsna detailsete tingimustega leping. Selliste õigustega ettevõtteid on Eestis viis.

Täpsed reeglid

Samuti valmistab Andi Roost ka piltidele raame, sest nii nagu foto ise, peab ka raamimine käima täpsete reeglite järgi. Need soovitused on kirjas ka raamimata piltidel, mis kantselei on laiali saatnud.

Andi Roosta ateljees on laual paras ports presidendi pilte, mis ootavad raamimist, ja osa ootab letis juba üleandmist. Roosta sõnul pilte tellitakse. Omaloomingut meistril sellise töö puhul ei ole. Määratud on pildi suurused, paspartuu, raami värv, riputus, tagapapp, klaas jne. Presidendi riputuspildi soetamine maksab 32.90. Samas on valikus ka väiksem lauapilt ja postkaardi suurune foto. Lisaks Kaljulaidi fotole annab litsentsileping Roostale õiguse tegeleda ka Lennart Meri, Arnold Rüütli ja Toomas Hendrik Ilvese ametlike fotodega.

Presidendi kantseleist öeldi, et seda, kui palju pilte lepingupartneritelt tellitakse, nad ei tea.

Presidendid ise kasutavad oma pilti traditsiooniliselt ka kingitusena. “Vabariigi president on teinud hetkeseisuga neli välisvisiiti (Soome, Lätti, Leetu ja Poola) ja kinkinud nendes riikides paiknevatele Eesti saatkondadele oma ametliku portree,” ütles Piret Pert presidendi kantseleist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 491 korda, sh täna 1)