Haigekassa statistika eksitab Saaremaa naiste tervisest hoolimise osas (3)

Rinnavähi sõeluuringus osalenud saarlaste protsent on haigekassa andmeil madal, kuid tegelikult külastavad saare naised bussi hoolega.

Haigekassa andmeil on 2016. aasta esimese üheksa kuuga rinnavähi sõeluuringus osalenud 41% sihtrühma kuuluvatest naistest. Aktiivsus on kõige madalam olnud Saaremaal, kus on rinnavähi sõeluuringus osalenud kõigest 13% sihtrühma kuuluvatest naistest.    Mammograafiabuss seisab Kuressaare haigla juures 26. septembrist ja AS-i Mammograaf büroo juhataja Hille Koppen märkis, et tegelikult ongi väike protsent tingitud lihtsalt sellest, et kokkuvõte on tehtud septembri lõpu seisuga, kui buss oli alles Saaremaale jõudnud.

Samas kutsus ta naisi, kes sündinud aastail 1956, 1958, 1960, 1962, 1964 ja 1966 ja kes ei ole mingil põhjusel kutset saanud, julgelt nendega ühendust võtma.

Tema sõnul ei pea tegelikult kutset ootama, kui naine on sündinud mõnel nimetatud aastaist, võib ta uuringule tulla. Uuringut saab teha isikut tõendava dokumendi alusel ja kehtiva ravikindlustuse korral. Kutseid on tänavu sügisel välja saadetud üle 1200. Mammograafiabuss on Kuressaare haigla juures 18. novembrini.

2015. aastal osales Saaremaal rinnavähi sõeluuringus 68,24% sihtrühmast. Emakakaelavähi sõeluuringus on 2016. aasta I poolaastal osalenud 34% sihtrühma kuuluvatest naistest. Aktiivsemad on olnud Saare-, Pärnu-, Järva- ja Hiiumaa naised. Neis maakondades on sõeluuringus osalenud vastavalt 39%, 37%, 37% ja 36% sihtrühma kuuluvatest naistest.

Eestis kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule naisi vanuses 30–55 ja rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 558 korda, sh täna 1)