Andres Hanso: ees ootab sundliitmine ja alandused (10)

ANDRES HANSO: Tark inimene sätib end muutunud tingimuste järgi, mitte ei hoia jäärapäiselt kinni põhimõttest, millest ta on aru saanud, et see on loll. MAANUS MASING

ANDRES HANSO: Tark inimene sätib end muutunud tingimuste järgi, mitte ei hoia jäärapäiselt kinni põhimõttest, millest ta on aru saanud, et see on loll.
MAANUS MASING

Pöide vallavanem Andres Hanso ei välista, et juhul, kui riigikohus sunnib haldusreformi seadust muutma, võib Pöide volikogu sobivamate liitumistingimuste korral oma senist vastuseisu ühtsele Saaremaa vallale muuta.

Pöide vallalehes nentis Hanso, et kui Orissaare ja Laimjala ütlevad Pöide uuele liitumisettepanekule ei, siis on valla võimalus hüpata veel sel aastal ühinemise rongile üliväike, kui juba mitte võimatu. “Järgmisel aastal ootab meid tõenäoliselt ees sundliitmine koos kõigi sinna juurde kuuluvate alandustega,” lisas ta.

Saarte Häälele ütles Hanso, et alandus on valdade finantsiline kiusamine, mida praegu arutab muu hulgas ka riigikohus. “Kui lõpptulemus on üks ja seesama ehk suur vald, mida riik tahab teha, siis on alandav, et need, kes kahtlesid, jäävad kõigest ilma. Justnagu oleks koolipoiss pahandust teinud ja isa ütleb, et sel nädalal sa taskuraha ei saa,” selgitas ta.

Taganeda pole kuskile

Hanso sõnul ei maksa samas tema sõnadest välja lugeda pettumust, et protsess on valla jaoks jõudnud just sellisesse seisu. “Mulle on ühinemise temaatika algusest peale vastuvõetamatu olnud. Kui mõned vallad Eestis on väiksema haldusvõimekusega, oleks seda probleemi saanud lahendada sootuks teisiti. Oleks saanud teha valdadevahelisi ühis-
ettevõtteid, delegeerida ülesandeid suurematele ja tugevamatele. Paraku on valitud teine tee ja kuigi see ei tundu paljudele õige, ei ole taganeda enam kusagile,” rääkis ta.

Vallavanem kinnitas, et Pöide volikogule ei ole tal midagi ette heita. “Igaühel on oma seisukohad ja ma ei ole kindel, kas on kellelgi väljastpoolt õigust arvata, et ühed teevad ainult õigesti ja teised on rumalad. Nii palju võin ma küll tunnistada, et kindlasti on suurel vallal teatud eelised, aga tal on ka väga palju puudusi. Teisalt on väikesel vallal omad eelised ja mõned puudused. Kumb kumma üles kaalub, seda ma ei tea,” tõdes Hanso.

Paati pole vahetanud

Andres Hanso sõnul ei ole ta kindlasti paati vahetanud, aga ta on vahepeal väga palju targemaks saanud. “See suure valla värk mulle ei meeldi, pealegi pole õige nimetada seda omavalitsuseks, see on päris vale. Pigem on tegu piirkonnavalitsusega. Omavalitsuses otsustavad omad inimesed oma territooriumi asju, suurvallas kaob see võimalus sisuliselt ära,” rääkis ta.

Mis Pöide vabatahtliku liitumise võimalustesse puutub, siis Hanso arvates tuleb ära oodata riigikohtu seisukoht.

“Sealt hakkab ehk jälle midagi paistma. Võib-olla on mõni osa haldusreformi seadusest põhiseaduse vastane, mis tähendab, et seda tuleb hakata parandama. Võib-olla tähtajad muudetakse ümber, võib-olla tingimused lähevad selliseks, et meil ka vallavolikogu otsustab midagi teisiti..

Riigikohtu kommunikatsioonijuht Merje Talvik ütles, et riigikohtu otsuse puhul tuleb siiski rääkida pigem lähikuudest, mitte -päevadest. “Tänase seisuga ei ole otsuse kuupäev veel teada ja seda saan kinnitada, et lähipäevadel seda tulemas ei ole,” lisas ta.

Ühinemisnõunik Taavi Kurisoo ütles Saarte Häälele, et tehniliselt oleks Pöide liitumine Saaremaa ühendvalla loomisprotsessiga veel võimalik. Aga see tähendab, et praeguste kõnelustel osalevate omavalitsuste volikogud peaksid olema valmis tegema väga kiireid otsuseid ja vajadusel kokku tulema erakorralisteks istungiteks. Kõike seda eeldusel, et ettepanek tuleb Pöidelt lähipäevadel.

Nädala, veel enam kahe pärast oleks juba liiga hilja ja ajaliselt ei jõuaks seaduses ettenähtud protseduure aasta lõpuks enam läbi viia.


Orissaare ja Laimjala ütlesid Pöidele ära

Orissaare ja Laimjala valla volikogu otsustasid, et Pöidega ühinemisläbirääkimisi pidama ei hakata.

Laimjala vallavolikogu esimees Aarne Lember ütles, et volikogu liikmed jäid oma seisukoha juurde ja otsus, millega Pöidele ära öeldi, võeti vastu ühehäälselt. Pikalt selle punkti juures ei peatutud. Lember tõdes, et seda teemat on niigi juba kaua leierdatud.

Orissaare vallavolikogus oli seitse liiget selle poolt, et Pöidega ei hakata läbi rääkima, erapooletuks jäi kaks ja vastu oli üks. Enne otsustamist sai volikogusaalis sõna Pöide vallavolikogu liige Priit Lulla, kelle sõnum oli, et kui võim koondub Kuressaarde, on ilmselge, et ka otsused kujunevad Kuressaare-keskseiks. Suurvald suurendab tema sõnul ääremaastumist.

Orissaare vallavolikogu liige Ene Kööts uuris seepeale, kuidas Ida-Saaremaa vald ääremaastumist ära hoiab. Lulla vastas, et otsustamine jääb kohapeale.

Raido Kahm

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 014 korda, sh täna 1)