Vald hakkab pidama sajapäist lambakarja (3)

TÕNU ANGER ütles, et ei tea, mis asja peaks vallal tema lammastega olema. IRINA MÄGI

TÕNU ANGER ütles, et ei tea, mis asja peaks vallal tema lammastega olema.
IRINA MÄGI

Veterinaar- ja toiduamet on võtmas Lääne-Saare valla Koki küla elanikult Tõnu Angerilt loomapidamisõigust, mistõttu mehe enam kui sada lammast jääb valla kantseldada.

Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson kinnitas Saarte Häälele, et ametnikud tegelevad praegu selle juhtumiga. “Probleem on selles, et ta ei tule loomapidamisega enam toime. Vastavalt seadusele antakse loomad vallale, kes peab neid hooldama ja nendega edasi tegelema,” rääkis Jürissson ja lisas, et info ameti algatatud toimingute kohta on vallale edasi antud.

Lääne-Saare vallavalitsus on silmapiiril terendava lambakarja pidamise kohustusega juba arvestanud. Eile arutas vallavolikogu esimesel lugemisel käesoleva aasta teist lisaeelarvet, kus omaette reana on kirjas ka “Angeri lambad” ja 3000 eurot.

Vallavanem Tiina Luks selgitas volinikele, et tegu on kauaaegse probleemiga. “Omanik ei suuda loomade eest hoolitseda. Lahendust oleme pikalt otsinud,” sõnas ta. Luks lisas, et seadus näeb ette, et kui omanikult võetakse loomapidamisõigus, peab omavalitsus loomad oma hoolde võtma, neile koha leidma, neid toitma, tarvidusel ravima.

“Tuleb teha rida toiminguid. Oleme nii kaugel, et vet.amet on asunud tegutsema,” märkis vallavanem, kelle sõnul käib jutt umbes 150 loomast. On räägitud ka paarisajast lambast, aga tõde selgub siis, kui kõik, kes elus, on kinni püütud. Ta nentis, et hulk Angeri lambaid on ka nõuetekohaselt märgistamata.

Tõnu Anger ütles Saarte Häälele, et ei tea, mis asja peaks vallal tema lammastega olema. Seda tunnistas ta küll, et tema lambad on vahel käinud naabri karjamaal rohtu söömas. Aga et selle pärast pahandust oleks olnud, ta ei kinnitanud. Angeri sõnul on tal praegu umbes 130 lammast.

Omavalitsus on pidanud Angeri lammastega ka varem tegelema. 2014. aastal hoolitses toonane Lümanda vald poolteist kuud enam kui 200-pealise lambakarja eest, kui Anger raske terviserikke tõttu haiglasse sattus.

Tookord tunnistas mees isegi, et võimalusel tuleb enamik loomadest loovutada, sest tal pole jõudu nii suurt karja pidada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 584 korda, sh täna 1)