Väinatammi koosolek uusi arenguid ei toonud (2)

Riigikogu keskkonnakomisjoni istungil millegi uue ja rabavaga päevavalgele ei tuldud, kuid leiti, et Väikese väinaga seotud probleemid tuleks paremini kaardistada just sotsiaalmajanduslikust seisukohast ning murda välja olukorrast, kus kogu teema taandub tammiavade küsimusele.          

Istungile kutsutud teadlased tõid välja mitmeid argumente ja andmeid, millele tuginedes tammiavade rajamisest olulist kasu ei tõuseks. Väinatammi avade initsiatiivgrupi liikmed teadlaste selgitustega otseselt rahule ei jäänud. Viidati sellele, et mitmete uuringute andmeid on liialt üldistatud ja näiteks setete kogunemise kohta on üldse liiga vähe andmeid.

Tartu ülikooli mereinstituudi merebioloogia osakonna juhataja Georg Martin tõdes, et tekkinud on looduse andmete ja inimeste arusaamade teatud ebaklapp. Samas möönas ta, et kommunikatsioon on selles vallas olnud ebapiisav.

Mereinstituudi Pärnu osakonna juhataja Erki Aavik tõi välja, et küsimusega tegelevaid inimesi ei tohiks jagada kahte leeri, kus ühed on tammiavade poolt ja teised vastu. Temagi toonitas, et küsimust tuleks laiemalt võtta ja probleem täpsemini sõnastada.

Komisjoni istungile olid kutsutud lisaks keskkonnaminister Marko Pomerantsile väinatammi avade initsiatiivgrupi esindajad Heiki Hanso, Pöide vallavanem Andres Hanso, Orissaare vallavanem Vello Runthal, Muhu vallavanem Raido Liitmäe, Eesti Saarte Kogu eestseisuse esimees Leo Filippov, ettevõtja Juhan Torn, Tartu ülikooli mereinstituudi Pärnu osakonna juhataja Erki Aavik, rannakalur Endel Noor. Teadlasi esindasid Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi merebioloogia osakonna juhataja Georg Martin, mereinstituudi kalabioloogia ja kalanduse osakonna juhataja Markus Vetemaa, Eesti Looduse peatoimetaja Toomas Kukk. Otsepilti istungist vahendas Postimees.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 393 korda, sh täna 1)