Teatrilaval elustuvad Debora ja tema mehed

LAVASTAJA JA KUNSTNIK: Raivo Trassil ja Jaak Vausil koostöö sujub. MAANUS MASING

LAVASTAJA JA KUNSTNIK: Raivo Trassil ja Jaak Vausil koostöö sujub.
MAANUS MASING

Kuresaare linnateatris 14. novembril esietenduva “Paljasjalgse Debora” proovidega on jõutud n-ö poole peale.

Lavastaja Raivo Trassi sõnul sooviti esietendus esialgu tuua oktoobrisse, poetess Vaarandi sünnipäevale lähemale, kuid see ei osutunud erinevatel põhjustel võimalikuks. “Sellest pole midagi, et ta natuke hiljem välja tuleb, tähistame ikka,” lausus Trass. Ta lisas, et lavastusega ei tähistata vaid poetessi juubelit, vaid sellega näidatakse ja käsitletakse Vaarandit kui fenomeni.

Mingisugune kannatamise loo või nutulauluga Trassi sõnul kindlasti tegemist ei ole. Pigem liigitaks lavastaja selle teatritüki elurõõmu täis tragikomöödiaks. “Kohati on isegi naljakas,” lisas ta.

Kahevaatuseline “Paljasjalgne Debora” on omamoodi vaimude tund, kus Deborat armastanud mehed püüavad talle oma loomingus kohta leida. Need mehed on Debora Vaarandi kolm abikaasat Aadu Hint, Anton Vaarandi ja Juhan Smuul.

Kunstnik Jaak Vaus ütles, et Urmas Lennuki kirjutatud näidend meeldis talle väga. “See, kuidas ta selle teema lahendas. Ja need tabuteemad, mis meil kunagi olid, kui ei tohtinud puudutada suuri kirjanikke Smuuli ja Hinti ja teisigi. Järsku on nad elavateks inimesteks kirjutatud,” rääkis Vaus.

Ta lisas, et Lennuk andis kunstnikule tekstis märksõnu, kuid mingisuguseid erilisi ettekirjutusi lavakujunduse osas ei teinud. Vaus lähtus ideest, et inimesed elasid toona, nõukogude aja esimestel aastakümnetel justkui aedikus, kust sai vaid üle piiluda, aga mitte üle minna.  “Läksime kuhugi, aga kuhu – kas punasesse taevasse või sinimustvalgesse tulevikku – aiad olid ümber,” lausus kunstnik. Lisaks on kujunduse üheks märksõnaks laev, kuna iga tegelane justkui otsib oma laeva. “Materjal oli tõesti hea ja Raivoga meil klappis ka hästi,” oli Vaus rahul.

Teenekas kunstnik lisas, et Saaremaal ja Kuressaare linnateatris meeldib talle alati töötada. “Igasugused jamad jäävad teisele poole väinasid. Siin tunnen end loominguliselt väga hästi.”.


UUS LAVASTUS

  • Lavastuses mängivad: Piret Rauk, Merilin Kirbits, Andres Raag (Tallinna linnateater), Arvi Mägi ja Aarne Mägi
  • Muusikaline kujundaja on Feliks Kütt (Endla teater).

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 210 korda, sh täna 1)