JUHTKIRI: Sooviga ja soovitu (1)

Kas avatud tammid on paremad kui avadega tammid? Kas tammi avastamine võib olukorra selle ümbruses muuta hullemaks või paremaks kui praegu, kus see seisab avatuna? Nende küsimuste üle on pikalt pead murtud, aga tundub, et päris lõplikku tõde ei ole siiani suudetud   välja selgitada. Tõsi, umbes kuu aja eest käis meediast läbi sõnum, et seltskond teadlasi on asunud seisukohale, et avu rajada pole mõtet, sest nendest ei oleks mingit efekti. Põhjendusena viidatakse asjaolule, et Väikese väina vesi on enam-vähem sama kvaliteetne kui Väinameres või Liivi lahes.

Samas on selgunud, et väljastatud seisukoht pärineb arutelu vormis toimunud nõupidamiselt, mille kohta puudub isegi protokoll. Rääkimata viidetest uuringutele või teadustöödele, millele tuginedes niisugusele järeldusele on jõutud. See on kahtlemata vesi tammi avastamise pooldajatele, vähemasti nii kaua, kuni tammi jätkuvalt avatuna hoidmise õigsus ei ole vettpidavalt tõestatud. Ja ometi on tõdemus avastamise mõttetuse kohta asunud elama oma elu ning võetud juba argumendiks otsuste tegemisel. Soovmõtlemine nii siin kui seal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 119 korda, sh täna 1)