Salme kool on õpetaja Merle nägu (1)

TEGUS ÕPETAJA: Väikese kooli õpetajal on käsil sada asja korraga, tõdeb aasta klassiõpetajaks kuulutatud Merle Lepik.  MARGUS LEPIK

TEGUS ÕPETAJA: Väikese kooli õpetajal on käsil sada asja korraga, tõdeb aasta klassiõpetajaks kuulutatud Merle Lepik.
MARGUS LEPIK

Kolleegid ja õpilased Salme põhikoolist rõõmustavad Merle Lepiku pärast, kes laupäeval pälvis Jõhvi kontserdimajas toimunud auhinnagalal “Eestimaa õpib ja tänab” aasta klassiõpetaja tiitli.

Eilne koolipäev algas Salmel tavalisest pisut pidulikumalt – kolleegid õnnitlesid värsket aasta õpetajat.

“See, et Merle üleriigilise tunnustuse sai, on tähtis sündmus kogu kooli jaoks,” leidis Lepiku konkursile esitanud Mariliis Lazarev, algklassiõpetaja ja huvijuht. “Meie õpetajatena tunneme oma kollegi üle uhkust, sest Merle on tõepoolest suurepärane!”

Viis aastat tagasi Salme kooli tööle tulnud Lazarevi sõnul oli Lepik tema mentor. “Ta on mulle väga suur eeskuju oma aktiivsuse, innovaatilisuse, aususe ja õiglusega,” rääkis Lazarev. “Merle ei tee kellelegi liiga ega kiida ilma põhjuseta.”

Lazarevi sõnul on ta õnnelik, et ka ise laupäevasel galal viibis ja sai osa hetkest, kui kolleegi tunnustati.

“Õpetaja Merle on seda tiitlit tõesti väärt,” kinnitas 8. klassis õpilane Marleen Juhandi, kes laupäevasel galal oma endisele klassijuhatajale auhinna üle andis.

“Merle on õpetaja, kes usaldab ja aitab lapsi, ta on su jaoks olemas, kui sa teda vajad, ja ta teeb aine arusaadavaks,” teab Marleen oma kogemustest. Tüdruku sõnul ei ole õpetaja Merle tunnid tavalised, vaid ta teeb need põnevaks, kasutades loovat lähenemist ja uuendusi. “Merle on range, ta oskab lapsed tööle panna,” lausus Marleen.

Kuigi Marleen pole enam ammu algklassilaps, on Merle endiselt tema õpetaja, kes annab kord nädalas meediatundi.

Marleen teadis, et just õpetaja Merle tiitli saab, juba septembri algusest. “Saladust oli raske hoida,” tunnistas tüdruk.

Esimest korda nii suurel üritusel osalenud Marleeni sõnul oli proovi ajal ärevus suur, võttis lausa põlved värisema. “Kui päris pidu algas, olin juba rahulikum,” kinnitas ta.

“Meie neljast klassiõpetajast kaks on maakonna parimad ja Merle nüüd ka vabariigi parim – meil on, millest teistel eeskuju võtta!” ütles direktor Marika Pütsep Kadi raadiole. Pütsep tõdes, et väikeses koolis tegelevad õpetajad väga paljude asjadega, Merle ampluaa on aga väga lai: lisaks algklassiõpetaja ametile on ta haridustehnoloog ning arvuti- ja meediaõpetuse õpetaja.

“Klassiõpetajana on ta äärmiselt põhjalik ja metoodiline,” rääkis Pütsep. “Kuna Merle on 2010. aastast meie kooli haridustehnoloog – inimene, kes aitab õpetajatel uusi õpetamismeetodeid kasutusele võtta ja rakendada –, võib kohe kindlasti väita, et Salme kool on Merle Lepiku nägu.”

Pütsepa sõnul ei kujuta ta Salme kooli toimimist Lepikuta ette: “Oleme harjunud, et metoodiline abi on kogu aeg käepärast,” ütles direktor. “Õpetajana teab Merle, mida üks õpetaja vajab.”

Merle Lepiku enda jaoks oli see, et nominentide seast just tema aasta klassiõpetaja tiitli saab, suur üllatus.

Aktiivne naine ei eita, et tegemist on tal pidevalt küllaga. “Väikese kooli õpetajal on käsil sada asja korraga,” tõdes 2005. aastast Salme koolis töötav Lepik. “Teinekord ka une ja pere arvelt, aga õnneks on lapsed juba suuremad.”

Digivaldkonnaga sinasõbrana meenutas Lepik, et kui 1996. aastal Keila algkoolis tööd alustas, oli õpetajatele mõeldud vaid arvutikeskkond Miksike ning tavaliselt õpetajal ligipääsu arvutile eriti ei olnud. “Toona leidsin küll, et mis kasu mul arvutist siis on! Kui aga internet ja arvutid arenesid, kasvas ka minu huvi.”

Lepik tõdes, et õpetajad suhtuvad sellesse, et aina enam õppetööd muutub arvutipõhiseks, erinevalt. Sõltub sellest, kuidas keegi suudab uuendustega kaasa minna, aga selle, mis vaja, saavad kõik tehtud – pääsu ju pole!

Aasta klassiõpetaja auhinnaga tunnustatakse õpetajat, kes on silmapaistvalt kaasa aidanud oma klassi õpilaste individuaalsele ja sotsiaalsele arengule ja kelle kogemus väärib esiletõstmist ja jagamist.

Merle Lepiku iseloomustuses olid kirjas järgmised read: “Merle on loominguline, innovaatiline, õpilaste võimeid ja huve arvestav õpetaja. Ta leiab igale õpilasele võimetekohase ülesande, mis toetab lapse eduelamust ja motiveerib õpilast. Tema õpilased on kodukohta austavad ja väärtustavad saarlased.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 410 korda, sh täna 1)