Pagulaskeskuse idee pole Karjas mokkamööda (1)

OÜ Karja Pagulaskeskus väljaöeldud idee rajada Leisi valda pagulaskeskus ei ole meeltmööda Karja külavanemale.

Pagulaskeskuse rajamise plaanist kolmapäeva õhtul veebimeedia vahendusel esmakordselt teada saanud Karja külavanema Kalvi Humala sõnul on ta pagulaskeskuse rajamisele kategooriliselt vastu.

“Kui siin ikka uurida ja vaadata, siis ega need inimesed kultuurselt käituda ei oska,” sõnas Humal. “Jama nendest tuleb,” lisas ta. Külavanem arvas, et pagulaskeskuse vastu ei ole mitte ainult Karja küla inimesed, vaid ka enamik Leisi vallast ja mujaltki.

Saarte Hääl kirjutas eile, et sel kuul asutatud ettevõte OÜ Karja Pagulaskeskus ostis soomlasest omanikult aastaid Karja küla heakorrale pinnuks silmas olnud poolelijäänud kontor-klubi ning näeb ühe võimalusena sinna pagulaskeskuse rajamist.

Sotsiaalministeeriumi rahvusvahelise kaitse poliitika juht Triin Raag andis kolmapäeval Saarte Häälele teada, et Eestisse ümberasustamise ja -paigutamise raames vastuvõetavaid inimesi ei majutata keskustesse, vaid nad saabuvad Eestisse rahvusvahelise kaitse saajatena.

See tähendab, et neile laienevad samad õigused, mis igale Eesti elanikule, ning nad asuvad elama neile korraldatud elamispindadele (näiteks üürikorter) üle kogu Eesti.

Elukohad leitakse inimestele enne nende Eestisse saabumist ja lennujaamast liiguvad inimesed juba oma elukohtadesse, mitte majutuskeskusesse.

Elukoha otsimisel arvestatakse kohalike teenuste kättesaadavuse ning võimalustega töötada ja õppida. Eestisse saabuvad põgenikud asuvad elama erinevatesse kohtadesse üle Eesti, mitte ühte piirkonda.

Majutuskeskusesse suunatakse Eestisse omapäi jõudnud inimesed, kes soovivad saada Eestilt rahvusvahelist kaitset. Majutuskeskuse teenust pakub praegu ministeeriumi hankega leitud partner AS Hoolekandeteenused, kes pakub teenust piisavas mahus ja täiendavaid majutuskeskusi pole Eestis tarvis avada.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 696 korda, sh täna 1)