Rattur: ma tunnen, et olen ise ohtlik (1)

ÕPPESÕIT: Milde Burkova ja Mati Hauga on  tagant turvava Meelis Juhandi valvsa silma all  rattaga õppesõitu tegemas. Foto: Maanus Masing

ÕPPESÕIT: Milde Burkova ja Mati Hauga on
tagant turvava Meelis Juhandi valvsa silma all
rattaga õppesõitu tegemas.
Foto: Maanus Masing

Liiklusõpetus vajaks kogukonnas pidevalt meeldetuletamist. Politsei sõnul rikuvad näiteks jalgratturid tihti liiklusreegleid. Peamiselt teadmatusest.

 

Kuressaare päevakeskusse kogunenud kuulajad said osa tunnist, mis tuleks kasuks igale liiklejale. Liiklusteadmiste ja -kultuuri osas on tänapäeva inimestel paraku üsna korralikud lüngad. Politseinikud Meelis Juhandi, Ahto Aulik ja Žanna Kreštšenko tegid eakatele koolituse nii teoorias kui ka praktikas.

Kuulajatele räägiti juhtunud õnnetustest ja toonitati, et jalgrattur peab samamoodi liiklusseadust järgima nagu autojuht.

Meelis Juhandi tõi näiteks nii tavalise ühesuunalisel tänaval rattaga vastassuunas liikumise. Saalist tulnud küsimusele ratturite karistamise kohta vastas Juhandi, et üldjuhul teeb rattur suured silmad, kui politsei eksimusele tema tähelepanu juhib.

Tema sõnul pole karistamine ka politsei eesmärk. Tähtis on teavitus ning Juhandi palus ka saali kogunenutel jagatud sõna levitada. Samuti rõhutasid politseinikud märguannete ja jalgratta turvavarustuse olulisust.

Eakad ratturid tundsid muret ka selle pärast, et autojuhid nendest väga lähedalt mööduvad. Juhandi sõnul ei ole määratud vahemaad, kuidas auto peab ratturist mööduma. Ilmselgelt peab see olema ohutu. Juhul kui autojuht käitub pahatahtlikult ja olukord on väga ohtlik, soovitas ta ratturil autonumbri meelde jätta ja sellisest käitumisest telefonil 112 teada anda.

Politseinikud vaatasid üle ka eakate sõiduvahendid, täiendasid neid vajalikuga ning koos suunduti linnatänavatele õppima. Näiteks kuidas suunamärguannet anda.

“Ma ei julge sarvedest lahti lasta,” põhjendas Milde Burkova, miks ta märku ei anna. Naine kardab, et kukub, ja vanuse suurenedes suureneb ka hirm. Igapäevaselt rattaga sõitev maakonna mitmekordne malemeister Burkova ütles, et Saaremaal väga ohtlik sõita pole. “Tallinnas küll ei julgeks,” lisas ta. Liiklusreeglid on tal oma sõnul ka selged, sest autojuhtimise õiguski olemas. Palju enam ei sõida, kuid vahel tuleb ette. “Siis, kui kainet autojuhti vaja on,” naeris Burkova lustakalt.

Samuti õppesõidule läinud Sirje Prei ütles, et tuli politseid spetsiaalselt kuulama. Kuuldu pani teda liikluse ohtlikkusest mõtlema. “Mulle tundub, et ma ise olen ohtlik,” muigas Prei, kes samuti iga päev rattaga sõidab.

Meelis Juhandi ütles, et teavitustöö jätkub ning politseil on plaanis korraldada taolisi koolitusi üle maakonna.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 622 korda, sh täna 1)