Rattaõnnetused eakatega on kummaliselt sagenenud (2)

Saare maakonnas on politsei sel aastal registreerinud kuus liiklusõnnetust, mis on juhtunud jalgratturitega. Kõigil juhtudel oli ratturil vanust üle 60 aasta. Veelgi kummalisemaks teeb asja see, et juhtunud on need õnnetused alates juunikuust.

Järgmisel esmaspäeval läheb politsei Kuressaare päevakeskusesse eakatele liiklusohutusest rääkima ja soovijatega õppesõitu tegema.

Kuressaare politseijaoskonna vanemkomissar Meelis Juhandi nentis, et tegelikult ei oskagi öelda, miks selliseid õnnetusi just nüüd on juhtuma hakanud. Seda enam, et 2013 ja 2014 oli kummalgi aastal vaid üks õnnetus ratturiga, 2015. aastal oli neid neli ja nüüd siis kuus. Eelmisel aastal olid kõik õnnetusse sattunud naised, sel aastal jällegi mehed.

Tänavu juhtunud kuuest õnnetusest kolme korral olid ratturid purjus, kolmel juhul kained. Purjus ratturid olid ise süüdi ehk siis sõitsid autole ette. Kui ratturid olid kained, oli süüdi autojuht, kes ei lasknud ratturit läbi.

Üks purjus rattur sai õnnetuse tagajärjel raske tervisekahjustuse. Kahel korral pääsesid kannatanud kriimustustega. Kõigil kainetel jalgratturitel põhjustas avarii tervisekahjustuse. Ühelgi juhul ei kandnud rattur kiivrit. Kuuest õnnetusest kolm juhtus linnas ja kolm maal.

Meelis Juhandi märkis, et laias laastus on põhjusi vast üks. “Jalgrattur ei anna endale tihti aru, et ta on seaduse järgi juht ja peab täitma liiklusseadust,” selgitas Juhandi. Näiteks kasvõi seesama rattaga purjuspäi sõitmine. “Need kannatanud olid tõesti selliseid, kes on eluaeg seda teinud,” tõdes Juhandi, et eaka inimese ümberõpetamine on keeruline. Teisalt on vanemate inimeste reaktsioon muidugi aeglasem ja tähelepanelikkus hajusam kui noortel.

Meelis Juhandi avaldas lootust, et päevakeskuses toimuv koolitus parandab olukorda ehk natukegi. Samas märkis ta, et info kõikidest õnnetustest politseini kindlasti ei jõua. Näiteks antakse vahel haiglast teada, et sinna on sattunud oma kinnitusel liiklusõnnetuses osalenu. Sellised juhtumid õnnetuste ametlikku statistikasse ei jõua.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 626 korda, sh täna 1)