Ruhnurahu II festival trotsis tormi

Eelmisel reedel sai Ruhnus teist korda avapaugu RuhnuRahu festival, mis ilmaolude tõttu möödus veidi tagasihoidlikumalt, kui esialgu plaanitud. Tormile siiski alla ei vannutud ning festival sai väärikalt peetud.

Tormi tõttu ei saanud festivalil paraku osaleda Vaiko Eplik ja VAT Teater. Meelt siiski ei heidetud, sest meelelahutust pakkusid teised plaanitud esinejad, andes festivalile värvi ja sisu.

Ruhnu vallavanema Jaan Urveti sõnul olid tormi tõttu seisma jäänud laevad kindlasti murekoht ning vahepeal oli tunne, et laevad jäävadki tulemata. Teised esinejad said siiski lõpuks korralikult üle mere ja tagasi ka, kuid kava jäi siiski poolikuks. “Ainuüksi VAT Teatri etenduse ärajäämine oli mitte kõige meeldivam hetk ning kaks laevatäit rahvast jäi samuti tulemata. Ehk siis kokkuvõttes jõudis kohale alla poole külalistest,” lausus Urvet.

Festivali ajaks oli avatud ka söögikoht, mis sai nimeks Aknarestoran, kuna mitmekesist ja maitsvat toitu serveeriti läbi akna. Laupäeva hommikul keerutati saarel plaadimuusikat, nii puu- kui ka kivikirikut täitis kontserdimeeleolu. Toimus ka kesköine orelikontsert “Rahuvaikus” koos Jaanus Torrimiga, kus esitati nii Bachi kui ka Pärti. Avati Heikki Leisi fotonäitus.

Paadikuuris mängis ansambel Puuluup ja sadamas peeti koos kohale laekunud regatiga tantsupidu ning kes tahtis, võis lihtsalt suhelda väikesaare elanikega ja saare melu nautida.

Kuna ligikaudu kolmandik kavast, kuhu sisse kuulusid ka mõned esinejad ning näiteks lõbusõidud Ruhnu jahi Runbjarniga, takerdus seekord ilma taha, ei ulatunud ka programmi pikkus eelmise aasta tasemele. Küll aga tuntakse rõõmu, et üritus siiski peetud sai. Inimesi tuli kokku maksimaalselt sadakond, kuigi plaanitud oli võõrustada 200 pidulist.

Vallavanema sõnul kohalikud ruhnlased festivali programmist üldiselt eriti osa ei saa, sest nemad on pigem teenindaja rollis ja võtavad suvisest turistiderohkest ajast, mis võtta annab. Ruhnu festival on Urveti sõnul pigem Ruhnu reklaamüritus, mis toob inimesi saart uudistama.

Seltskonnad, kes RuhnuRahu festivalile tulevad, on vallavanema sõnul pigem nišikollektiivid, kes ei meenuta tavaturiste. “Need ei ole tavalise popkultuuri viljelejad, vaid eripärase muusika – sellise, mis ei pruugi tuhandetele peale minna – armastajad. Kultuurimaitse poolest on see kindlasti kõrgel tasemel publik ning muidugi on tore, et sellist kontingenti saarele satub,” tõdes Jaan Urvet.

Vallavanem ise jäi üritusega rahule. “Kurb oleks olnud, kui üldse midagi poleks toimunud, hea, et niigi hästi läks!” nentis ta. Urveti sõnul peakorraldaja Martin Aadamsoo siiski alla ei anna ja loodetakse, et kolmas festival tuleb seni parim ning jääb üle vaid head ilma oodata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)