Endel Püüa: Tehumardi raketibaas võinuks jääda turismiobjektiks (7)

Foto: Maanus Masing

Foto: Maanus Masing

Tehumardil hakati eelmisel nädalal lammutama raketibaasi, mis ajaloohuviliste hinnangul oleks aga vabalt võinud jääda ka turismiobjektiks.

Baas on jäänuk endisest riigikorrast Saaremaal Tehumardil. Aastal 1993 Kaitseliidu valdusse antud endine seniitraketiväe baas Tehumardil läks nüüd, ligi veerand sajandit hiljem lammutamisele, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Nüüd on need hooned ikkagi nii amortiseerunud, et hoonete kasutamine ei tule enam kõne alla. Alles jääb praegu komandopunkt ja üks angaaridest, mis on enam-vähem heas korras,” selgitas Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kolonelleitnant Gunnar Havi.

Kokku oli Saaremaal eelmise riigikorra lõpus enam kui paarkümmend Nõukogude Liidu sõjaväeosa. Tehumardi raketiväeosa oli Saaremaal suuruselt teine ja olevat olnud oma korrasoleku poolest lausa näidisväeosa.

Veel eelmisel nädalal oleks mõni militaarhuviline saanud siit täieliku nostalgialaksu ning kogu selle atribuutika ja militaarteema vastu, mis Tehumardil maha lammutati, tunnevad Saaremaad külastavad turistid järjest enam huvi.

“Tegemist oli ju ühe ajalooperioodi väärtusliku mälestisega. Kui praegu välismaalased siin mööda saart ringi käivad, siis väga paljud küsivad, kas on võimalik külastada ka mõnd nõukogudeaegset sõjaväeosa, piirivalvekordonit või raketibaasi,” selgitas Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa.

Paraku on aeg ja rüüstamised ka teistes sõjaväeosades oma töö teinud ja selle ajastu märgid ongi “oma eheduses” Saaremaalt kadumas.

“Ka nõukogude ajal loodud militaarobjektid ütlevad, et jah, me tahaksime unustada, aga me ei tohiks unustada,” nentis muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie.

Kui muinsuskaitse jaoks on 25 aasta vanused objektid liiga noored, siis on lootust, et vähemalt Eesti politsei suudab ühe endise Nõukogude sõjaväeosa Saaremaal säilitada – Undvas traataia taga näeb korraga ja kõrvuti veel nii eelmiste vägede jäänukeid kui ka Eesti riigikaitse seadmeid.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 464 korda, sh täna 1)