Merepäevade laada parima haakriku auhinna pälvis Toivo Oja

PARIMA HAAKRIKUGA: Toivo Oja vasakus käes on laadakülaliste poolt rohkelt tähelepanu pälvinud hülgekujuline pudel, mida kattis ehtne hülgenahk.  PRIIT KIVI

PARIMA HAAKRIKUGA: Toivo Oja vasakus käes on laadakülaliste poolt rohkelt tähelepanu pälvinud hülgekujuline pudel, mida kattis ehtne hülgenahk.
PRIIT KIVI

20. Kuressaare merepäevadel peeti järjekordset haakriku- ehk merelise vanavara laata. Tänavugi olid väljapanekud väga eriilmelised ja merelist vanavara üsna märkimisväärselt.

Huvilised said uurida merekaarte, postkaarte, navigatsioonivahendeid ja palju muud huvitavat. Nagu juba traditsiooniks saanud, hinnati selgi aastal silmatorkavamaid väljapanekuid ja esemeid.

Žürii koosseisus Priit Kivi (Saaremaa muuseumi peavarahoidja), antiigi- ja vanavara asjatundja Andrus Aumees (Arensburg Antiik OÜ) ja Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas jagas auhindu kolmes kategoorias. Auhinnad panid välja Kuressaare linnavalitsus ja Tallink.

Parima haakriku auhinna pälvis sel aastal Toivo Oja. Seekord oli ta kaasa võtnud heas seisukorras laevasuurtüki sihtimisseadme. See, tõenäoliselt 19. sajandi lõpust pärinev ese on leitud metalliotsijaga Hiiumaalt Sõru sadama lähedalt rannast ja ilmselt oli ta kasutusel mõnel Tsaari-Venemaa alusel. Selle abil sai suurtükkide sihtimisel määrata kõrgust ja kaugust. Seega oli üle pika aja tegemist päris ehtsa haakrikuga. Lisaks oli Oja kaasavõetud kollektsioonis veel Sõrvest pärit meremehekirst ehk sansukast, purjelaeva meeskonnaliikme supikauss jpm huvitavat.

Hea haakriku auhinna pälvis Urmas Priske, kelle puhul tõstaks esile väga põneva merelise väljapaneku, millest suurem osa pärit just Eesti saartelt. Silma hakkas väga heas seisukorras laevadel kasutatud signaaltõrvik, Kihnu reederile Johan Pullile kuulunud kompass, mille oli valmistanud ruhnlane Peeter Rooslaid (1891–1976) jpm.

Äramärkimist leidis ka Antiigiäri OÜ J. Idla väljapanekus olnud Ignatius Taschneri signatuuriga sigaretilõikaja/tikutopsihoidja/tuhatoos/valgusti – kõik see oli ära mahutatud ühte stiilselt disainitud majakasse.

Priit Kivi

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 320 korda, sh täna 1)