JUHTKIRI: Rekord pole asi iseeneses

Käimasolevate olümpiamängudega seoses tulevad aeg-ajalt ikka jutuks ka rekordid, nende püsimine ja uuendamine.

Erinevatel võistlustel ei ole tihtipeale küsimus isegi selles, kes võidab, vaid selles, millise resultaadiga. Saavutusi tahetakse aina rohkem mõõta mitte ainult siin ja praegu, vaid võrrelda neid omavahel ka laiemas ajalises ruumis. Tinglikult võttes ei ole näiteks 100 meetri finaaljooksus rajal mitte ainult kaheksa atleeti, vaid nad on kõrvuti sadade varem distantsi läbinud võistlejatega, kes stardipaugu järel virtuaalsete konkurentidena samuti finiši poole tuiskavad. Sealjuures jääb pahatihti tähelepanuta asjaolu, et iga võistlus on uus, taustsüsteem uus, võistlejate koosseis on uus, muutumatu on vaid üks – aeg ja selle liikumise kiirus.

Saarte ja mandri vahelise laevaliiklusega on sarnane lugu. Konstantne on tõsiasi, et suurürituste eel ja järel tahab lühikese ajavahemiku jooksul väina ületada palju rohkem inimesi kui laevadel ruumi, kuid iga päev on eelnevast erinev ja isegi oludes, kus väinaliiklusest on püütud luua pilt kui kao­se-eelsest seisundist, on jätkuvalt võimalik püstitada hooaja üleveorekordeid. Aga see on lihtsalt töö tulemus, mitte eesmärk.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 89 korda, sh täna 1)