Farm In plaanib Jõgevamaale rapsitehase ehitada

Saaremaa piimaühistu osalusega OÜ Farm In Productions tahab Jõgevamaale Mõhkülla rajada rapsitehase, mille toodetud rapsikoogiga on plaanis täielikult katta ühistu liikmete vajadused. Seni pole aga selge, kas ja millal õnnestub tehast ehitama hakata.

“See on ühistu liikmete ühisprojekt. Tehas on planeeritud meie liikmetele rapsikoogi tootmiseks. Kui nende vajadus on umbes 2000 tonni rapsikooki kuus, siis niipalju oleme arvestanud ka tootmist,” ütles ühistu juhatuse liige Urmas Pallon BNS-ile.  Palloni sõnul on Mõhküla tehasele optimaalne asukoht. “Kuna meil on liikmeid üle Eesti, peame logistiliselt otsima tehasele koha keset Eestit. Põltsamaa vallas tegutsevad põllumajandusettevõtted pakkusid seda kinnistut, kuna sellel on väga hea asukoht,” ütles ta.

Postimees kirjutas 10. augustil, et kohalikud elanikud protestivad tehase rajamise vastu. Protestijate eestkõneleja Malle Jaanikesing ütles lehele, et nad ei soovi roheala muutmist tööstusalaks. “Praegu vaatame, kas saame sinna detailplaneeringu või ei saa. Me oleme täitnud vastavalt seadusele kõik nõudmised dokumentide ettevalmistamisel, küsimus on valla ja kogukonna otsustes,” märkis Pallon.

Palloni sõnul on ühistul tehase järele vajadus, kuna lehmadele antav sööt peab olema kvaliteetne. “Praegu on kahjuks selline olukord, et meie karjad on kõrgetoodangulised ja väga suured nõudmised on kõikidele söötadele. Siin on põhiline just see, et kvaliteet peab aasta lõikes olema stabiilne, sest kui näiteks proteiinisöötadel on mingi näitaja paigast ära, siis langeb kohe ka piimatoodang. Meil on vaja stabiilset tootmist, mida me saame ise kontrollida just kvaliteedi osas,” selgitas ta.

OÜ Farm In Productions osanikud on AS Metsaküla Piim, Eestimaa piimatootjate ühistu, piimandusühistu E-Piim, Saaremaa piimaühistu, tulundusühistu Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit ja TÜ Rakvere Piimaühistu.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 210 korda, sh täna 1)