Muuseum sai kingiks maali (1)

KINGITUS SAKSAMAALT: Huviühenduse üks eestvedajaid Ralf Baltes annab muuseumi direktorile Endel Püüale üle maali juurde käiva kuldse sildi. MAANUS MASING

KINGITUS SAKSAMAALT: Huviühenduse üks eestvedajaid Ralf Baltes annab muuseumi direktorile Endel Püüale üle maali juurde käiva kuldse sildi.
MAANUS MASING

Saksamaal tegutsev huviühendus Interessengemeinschaft Ösel 1941–1944 Neu andis eile Saaremaa muuseumile üle väärtusliku kingituse – Johannes Niemeyeri 1943. aastal valminud maali, millel on kujutatud Kuressaare linnus.

Saaremaa muuseumi teadusdirektori Olavi Pesti sõnul liidab huviühendus Ösel 1941–1944 Neu peamiselt inimesi, kelle sugulased viimase suure sõja ajal Saaremaal kas hukkusid või siin sõdisid.

“Läbi aastate on need inimesed olnud Saaremaa muuseumi suured sõbrad ning aidanud meid eksponaatide ja väljapanekutega,” ütles Pesti. “Näiteks on praegu tänu nende olulisele abile meil üleval näitus Johannes Niemeyeri loomingust. Eksponeeritud on 44 teost, mis ta maalis Baltikumis viibimise ajal.”

Saaremaa muuseumi teadusdirektori sõnul otsustas huvigrupp omal algatusel ühe maali ära osta ja selle muuseumile kinkida. “See on ainuke maal, mis kujutab Kuressaare linnust,” lisas ta. “Maal pärineb 1943. aastast ja see valmis Niemeyeri kunstikomandeeringu ajal Baltikumis.”

6. juulil muuseumis Johannes Niemeyeri näitust avades toonitas Olavi Pesti, et tänasest vaatevinklist vaadatuna tundub suisa uskumatu, et keerulistes sõjaoludes tundsid Saksa okupatsioonivõimud siiski huvi ka kultuuri vastu.

“Nii ei katkenud kohalik kultuuri- ja spordielu,” märkis ta. “Muu hulgas saadeti 54-aastane tuntud saksa maalikunstnik Johannes Niemeyer Baltimaadesse n-ö kunstikomandeeringusse. Ta maalis ja joonistas Kuressaare linnavaateid, maastikke ja rannavaateid ning korraldas septembris linna algkoolis (praegune täiskasvanute gümnaasium) oma teoste näituse.”

Johannes Niemeyer (1889–1980) oli saksa arhitekt ja kunstnik. 1943. aastal läkitas Okupeeritud Ida-alade Ministeerium Niemeyeri kui kunstniku Baltimaadesse ülesandega jäädvustada siinseid maastikke ja maastikumotiive.

Pärast kunstniku surma 1980. aastal läks suur osa tema pärandist saksa juristi, kunstikoguja ja -metseeni Herwig Roggemanni valdusse, kes peab Berliinis Wannsee galeriid ja oli kunstniku viimasel eluperioodil tema lähedane tuttav. Maal, mille sakslased eile Saaremaa muuseumile kinkisid, pärineb just Roggemanni kogust.  Saaremaa muuseumis kerkis Johannes Niemeyeri nimi esmakordselt esile 1990. aastal, kui Kanadas elav Saaremaa päritolu Mathias F. Kuester annetas muuseumile Richard Kirchhofi 500 originaalfotost koosneva kogu. Nende fotode hulgas on tervelt 13 Niemeyeri teose reproduktsiooni – 12 pastelli ja üks joonistus. Neist kaheksa maali on valminud Saaremaa kalurikülades, randades ja Kuressaare linnas, kaks olid portreed ja kaks külamotiivi Ruhnu saarelt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 260 korda, sh täna 1)