Harilaiul käivad kõretalgud (4)

Eestimaa Looduse Fondi eestvedamisel toimuvad Harilaiul Laialepa lahe ääres sel nädalavahetusel järjekordsed kõretalgud. Talguliste ülesandeks on kõrede sigimisala puhastamine roostikust ja heintaimestikust.

“Nagu eelmistel aastatel, nii üritame ka tänavu aasta jooksul juurde kasvanud roogu ja heintaimestikku vähendada, et madalas vees ja päikesepaistelistes kohtades, kus kõredele meeldib, oleks rohkem vaba ala,” ütles talgute üks eestvedajaid, kahepaiksete uurimise ja nende elupaikade kaitsmisega tegelev zooloog Riinu Rannap.

Ta lisas, et varasematel aastatel loodeti, et äkki on võimalik Laialepa lahe äärde jäävat ala RMK abiga suuremas mahus puhastada. “Kuna seda siiani ei ole aga õnnestunud teha, tulebki siin praegu aeg-ajalt talguid korraldada,” märkis ta.

“Praegu me teatud mõttes imiteerime siin karjatamist, sest põhimõtteliselt on see ala ju rannaniidu tükk,” selgitas Rannap. “Kõige parem olekski variant, kui keegi tooks siia oma loomad peale. Probleem on aga vist selles, et nii kaugele maailma serva ei soovi ükski talunik oma loomi tuua. Mine tea, mis võib nendega üksildases kohas juhtuda.”

Iseloomustades kõrede kui ohustatud liigi praegust olukorda meie looduses, ütles zooloog, et see on paiguti erinev. “Neis kohtades, kus inimesel on õnnestunud märgalasid üleliigsest taimestikust puhastada ja need päikesele avada, läheb kõredel hästi,” lausus ta. “Meil Eestis on päris mitu asurkonda, kus kõrede arvukus on hoogsalt tõusmas.”

Riinu Rannapi sõnul on üks selliseid kohti Harilaiul, kus viimasel paaril aastal on tehtud ulatuslikke taastamistöid. “Pärast männikultuuri mahavõtmist kaks aastat tagasi hoogustus kõrede sigimine siin kohe silmnähtavalt,” märkis ta. “Kui enne oli nii, et laulis vaid paar isaslooma, siis pärast puhastustöid on neid juba rohkem ja ka kudemine on olnud edukam.”

Seekordsetel kõretalgutel osaleb 12 inimest peamiselt Tallinnas ja Tartust.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 483 korda, sh täna 1)