Jaani kirikus hakkab kõlama renoveeritud orel

Pühapäeval ootab Saaremaa Jaani kogudus oma liikmeid ja kõiki huvilisi jumalateenistusele, kus pühitsetakse põhjalikult renoveeritud orel –pilli renoveeris orelimeister Hardo Kriisa, kirjutab ajaleht Eesti Kirik.

Oreli pühitseb koguduse õpetaja Veiko Vihuri, pillil mängib organist ja diakon Jaanus Torrim. Jumalateenistusel kõlavad mitmed orelipalad ja lauldakse varakristlikku pidulikku hümni “Te Deum laudamus” ehk “Sind, Jumal, kiidame”.

Viimati mängiti orelil 1990. aastatel. Ajal, mil pillide kuningas tallaja puudumisel ja hiljem ka kehva seisukorra tõttu vaikis, oli kirikus kasutusel väike süntesaator.

Jaani kiriku orel pärineb 19. sajandist ja on toodud Jēkabpilsist – olevat saadetud rongiga Riiga ja sealt ilmselt laevaga Saaremaale. Suurem remont tehti aastal 1895.

Kriisa sõnul meenutab pill ehitusviisilt saksa orelimeistri Knauffi oreleid, mida on Eestis mitu. Pill on väike, tal on ainult üks manuaal, pedaal puudub. Registreid on neli. “Seega on täiesti mõeldav, et see pill on samalt meistrilt. Orel ise pole enam täiesti originaalne. Nimelt on ta kunagi ümber ehitatud ja pandud uus mängupult. Võib oletada, et seda on tehtud juba Lätis ja see võis ka olla põhjus oreli müümiseks,” kirjutas Hardo Kriisa koguduse õpetajale oreli kohta.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 164 korda, sh täna 1)