Kammerfest: Klaveri võlumaailm ja kummardus renessansile

image

Täna, 4. augustil toimub XXII Kuressaare Kammermuusika Päevade raames koguni kaks kontserti. Meeldiva ja paljude muusikasõprade jaoks väga oodatud traditsiooni kohaselt on kell 19 Kuressaare Kultuurikeskuses võimalik nautida klaveri sooloõhtut. Musitseerimas on Ungari pianist Dénes Várjon, mitmete maailma tuntuimate konkursside laureaat, kes eduka pianistina on kontserte andnud pea kõikides kuulsaimates kontserdipaikades. Täna õhtul saab tema esituses kuulata nii Robert Schumanni värvikaid ja kauneid „Fantaasiapalu“ , rännata „Rohtunud radadel“ koos tšehhi helilooja Leoš Janáčekiga kui ka mitmekordsel kuulamisel ikka esmakordset Chopini muusikat.

Õhtul kell 22 Kuressaare linnuse kapiitlisaalis on aga samuti kontsert ja külla on tulnud Inglise vokaalkoosseis „Gallicantus“ . Ansamblit on õigusega nimetatud üheks olulisimaks varase muusika ansambliks Euroopas. Viimasest annab tunnistust ka näiteks fakt, et „Gallicantuse“ neljas album, CD Lassuse “Lagrime di San Pietro” valiti Gramophone`i toimetajate lemmikuks lausa kaks korda järjest ning esitati 2014. aastal ka Gramophone`i aasta auhinna nominendiks. Küsisime neilt Kuressaare publiku jaoks ka paar küsimust..

On väga tavaline üsnagi rangete piiride tõmbamine varase ja uue muusika vahele. Samal ajal on nii ühe kui teise allikas üks: inimese hing. Kuidas teie end nende piiride osas tunnete?

Tegelikult on ju väga edukalt võimalik kombineerida repertuaari mõlemast viisil, mis kogu tervikule mõjub täiustavalt. Ka on enamik meist, kes me armastame vanamuusikat huvitatud ka uuest ja tunneb selle vastu suurt sümpaatiat. Paljud kaasaegsed heliloojad saavad vaimulike ja kooriteoste loomisel inspiratsiooni just vanamuusikast. Võib isegi öelda, et tänapäeval on väga moodne kirjutada vanamuusikale viitavaid teoseid. Meil Gallicantuses on selle kohta kaks hiljutist näidet: 2015. a kutsusime ameerika heliloojaid üles looma uusi seadeid Sibylline’i Õpetussõnadele – et saada järge kuulsatele Orlando di Lasso omadele. Ja 2016. a anname me esitluse Judith Binghami uuele teosele, mis peegeldab helilooja William Lawesi elu ja muusikat. William Lawes tapeti Inglise Kodusõjas võideldes kahjuks juba noore mehena.

Kust tuleb teie ansambli tore nimi?
Nimi Gallicantus tuleb nö „kanoonilistest tundidest“, vaimulikust talitusest katolikus kloostritraditsioonis, eriti keskajal. Seda viidi läbi varastel hommikutundidel ja selle toimumise aeg oli mõeldud meenutama uue päeva algust ja sellega seoses uue päeva algust ka sügavamas, lunastuse tähenduses.

Kristi Hinsberg
XXII Kuressaare Kammermuusika Päevade pressiesindaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 265 korda, sh täna 1)