Huvitavaid ja pikantseid seiku filmitegemistest Saaremaal (1)

VÕTTED KESKLINNAS: “Me olime 18-aastased” (1965) üks massistseen filmiti Kuressaares. SAAREMAA MUUSEUM

VÕTTED KESKLINNAS: “Me olime 18-aastased” (1965) üks massistseen filmiti Kuressaares.
SAAREMAA MUUSEUM

Saaremaa on olnud võttepaigaks mitmetele mängufilmidele nii nõukaajal kui ka taasiseseisvunud Eesti Vabariigis. Asjaosalistele on võttepäevad pakkunud nii teravaid elamusi kui pikki tunde täis ootamist.

Vahest üks kuulsamaid nõukogudeaegseid filme, mis osaliselt Saaremaal üles võeti, on 1968. aastal esilinastunud Tallinnfilmi “Inimesed sõdurisinelis”. Eesti filmi andmebaasi andmetel käis esimesel linastusaastal Eesti NSVs seda vaatamas lausa 101 000 ja Nõukogude Liidus tervikuna 1 888 300 kinokülastajat.

Tõsi, vaatajate arvu poolest päris suurimate nõukogudeaegsete filmide hulka “Inimesed sõdurisinelis” siiski ei kuulu. Nimelt aasta hiljem linastunud “Kevade” ja “Viimne reliikvia” tõid ENSV kinosaalidesse vastavalt umbes 558 000 ja 773 000 vaatajat.

Sellest, et võtted Saaremaal tulevad, andis toonane ajaleht Kommunismiehitaja teada 1967. aasta kevadel. “Möödunud reedel sõitis Saaremaa teedel taas autobuss sildiga “Tallinnfilm”. Filmilindil hakkavad elama kirjanik Paul Kuusbergi romaani “Enn Kalmu kaks mina” tegelased ja aeg,” kirjutas O. Raid artiklis “Jälle Saaremaale”.

Raidi loo pealkiri viitas asjaolule, et Saaremaal olid lähiajal toimunud mitme mängufilmi võtted: “Veealused karid” (1959), “Me olime 18-aastased” (1965) ja “Kirjad Sõgedate külast” (1966).

Filmi loojatele tegi aga meelehärmi, et Tehumardi öölahingu toimumiskohas oli loodus 25 aastaga palju muutunud. Sobivaid paiku leiti hoopis Kihelkonnalt, Upalt ja mujaltki. Sügise saabudes algasid võtted ja vahetuid muljeid sai taas lugeda leheveergudelt. H. Sild koos kaaslastega, kelleks olid Rein Rooväli kultuurimajast, mootorratturina tuntud Heino Raamat ja asjaarmastaja kunstnik Enno Raun, sõitis Upale võtetele 25. septembril.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 470 korda, sh täna 1)