Rõivas: peagi tuleb parem laevateenus (26)

SAARLASTEGA: Neljapäeval sammus Taavi Rõivas kohtumisele Saaremaa omavalitsuste esindajatega saarlaste saatel. Vasakult nõunik Kairi Uustulnd, linnapea Madis Kallas, riigikogu liige Kalle Laanet ja Saaremaa juurtega meedianõunik Ave Tampere. IRINA MÄGI

SAARLASTEGA: Neljapäeval sammus Taavi Rõivas kohtumisele Saaremaa omavalitsuste esindajatega saarlaste saatel. Vasakult nõunik Kairi Uustulnd, linnapea Madis Kallas, riigikogu liige Kalle Laanet ja Saaremaa juurtega meedianõunik Ave Tampere.
IRINA MÄGI

Sel nädalal Saaremaad väisav peaminister Taavi Rõivas on veendunud, et probleemid parvlaevaliikluses on mööduvad ja peagi saavad saarlased teenuse, mis igati nende ootustele vastab.

“Ma usun, et 1. oktoobril, kui uus parvlaevateenuse pakkuja tegevuse üle võtab, ei jää see reisijatele märkamata,” möönis Eesti valitsusjuht. “Kuid samas ma usun, et reisijad panevad tähele ka seda, et praeguse ajutise üleminekuperioodiga võrreldes muutub peagi olukord parvlaevateeninduses palju paremaks ja stabiilsemaks.”

Ajutise üleminekuperioodi all pidas Taavi Rõivas silmas olukorda, kus mandri ja suursaarte vahelises laevaliikluses on kasutusel mitte just päris uued laevad. “Just selle ajutise lahendusega võrreldes läheb aga olukord kindlasti peagi palju paremaks ja see on siis, kui liinile saabuvad uued laevad,” lisas ta.

Nõukogu ei saa teha jälitustegevust

Taavi Rõivase sõnul tekkisid parvlaevaliikluse teenuse ülevõtmisel ajutised raskused seoses sellega, et Tallinna Sadama juhtkonnas tegutses kaks inimest, kelle suhtes on praegu alust arvata, et nad ei olnud just kõige ausamad inimesed.

Küsimusele, kus ikkagi olid Tallinna Sadama nõukogu kui kontrollorgani silmad ajal, mil ettevõtte juhkonda kuuluvad liikmed omakasupüüdlikku äri ajasid, vastas peaminister, et prokuratuuri selgel hinnangul oli tegu salajase tegutsemisega, mis kohe ei paistnud välja ei nõukogu liikmele ega ka toonasele ministrile.

“Ettevõtte nõukogu ei saa kunagi kedagi pealt kuulata ega ka kellegi Hongkongis asuvaid kontosid kontrollida,” lausus Rõivas. “Küll aga saab seda teha kaitsepolitsei ja ses mõttes võib öelda, et Eesti riigi silmad ja kõrvad antud juhul töötasid. Minu arvates on just see asjaolu kogu kõnealuse loo parim õppetund. Tähendab see ju seda, et Eesti riigis pole mõtet ebaausale teele minna, sest lõppude lõpuks jääb süüdlane niikuinii vahele.”

Peaministri väitel pole Tallinna Sadama nõukogus poliitikud kunagi enamuses olnud. Seepärast ei olevat ka võimalik rääkida nõukogu ülemäärasest politiseeritusest. “Sadama nõukogus on alati olnud erineva taustaga inimesi. Nii näiteks on praeguses nõukogus eranditult mittepoliitikud, kelle kompetentsis me kahelda ei saa,” märkis ta.

Rääkides neljapäeval toimunud kohtumisest Saaremaa omavalitsuste esindajatega, ütles Taavi Rõivas, et ühe teemana kerkis seal esile riigivõimu detsentraliseerimise küsimus.

TS Laevad kontor Saaremaale?

“Ideid oli mitmeid,” märkis ta. “Nii näiteks sooviti veeteede ameti Saaremaale toomist, tuldi välja mõttega, et miks ei võiks praegu avalikkuse tähelepanu all olev TS Laevad kogu oma kontoriga Kuressaarde kolida.”

Peaminister lisas, et sügisel peavad kõik ministeeriumid riigihalduse ministrile Arto Aasale esitama omapoolsed ettepanekud, milliseid asutusi võiks Tallinnast välja kolida. “Eks me siis nende ettepanekute pealt vaata, millised neist sobiksid Saaremaale,” lubas ta. Üks on igatahes kindel – me töötame selle nimel, et Eesti erinevates kohtades oleks riiki rohkem kohal.”

Mis puudutab aga käimasolevat haldusreformi, siis väljendas Rõivas heameelt selle üle, et ühtse Saaremaa loomise idee on oluliselt konkreetsemaks muutunud.

“Loodan, et Saaremaa kõik  omavalitsused jõuvad siin ikka kokkuleppele ja et keegi ei hakkas alanud protsessi pidurdama,” ütles ta. “Erandiks on vaid Ruhnu ja Muhu. Nagu teada, kehtib väikesaarte jaoks eraldi reegel.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 764 korda, sh täna 1)