Kuressaare kohtus algab suurim narkoprotsess (14)

POLITSEI EI MAGA: Koerajuht Silvar Rattas oma kasvandikega, kes aitavad samuti Saaremaa narkoturule piire panna. MAANUS MASING

POLITSEI EI MAGA: Koerajuht Silvar Rattas oma kasvandikega, kes aitavad samuti Saaremaa narkoturule piire panna.
MAANUS MASING

Augusti alguses Kuressaares algav 16 kohtualusega narkoäriprotsess ei tähenda seda, et politsei oleks Saaremaa uimastiturule päitsed pähe pannud.

“Minu meelest on see vägagi hull teema. Viimasel ajal on kuidagi eriti käest ära läinud, tihti tuttavatega kokku saades muud ei kuule kui arutlusi, kust aga jälle midagi saaks,” tõdes noormees, kes ei soovinud oma nime lehes näha.

Tema tutvusringkonnas on viimase kolme aasta jooksul narkootikumide populaarsus hüppeliselt kasvanud ning see, et nüüd üks kamp kinni saadi, ei muutvat suurt midagi.

Mehe nimetatud “kamp” peab kogunema eeloleva esmaspäeva hommikul Kuressaare kohtumajja. Lääne ringkonnaprokuratuur andis kohtu alla 16 meest, kellest suuremat osa süüdistatakse suures koguses narkootikumide käitlemises. Näiteks ühel korral omandati mitme peale lausa 800 grammi amfetamiini. Või siis omandati 150 narkootilist ainet sisaldavat tabletti, millest osa anti järgmisele, kes müüs omakorda edasi jne.

Kunagi varem ei ole Kuressaares narkokuriteo eest kohtu all olnud korraga nii suurt hulka inimesi. Eelistungil 1. augustil arutatakse, kuidas ning millal protsessiga algust tehakse.

Saarte Hääle allika sõnul toimetavad diilerid vaikselt ja efektiivselt. Korraga tuuakse 50-100 g narkootikume ning kahe päevaga on selline kogus juba müüdud.

Küsimusele, kuidas tema arvates narkootikumide Saaremaale toimetamine nii murevaba on, vastas ta, et paljud üldse ei püüagi seda varjata.

“Täiesti harilik on see, et teibi sisse mähitud pakk visatakse lihtsalt auto pakiruumi. Olen kuulnud ka, et osa paneb istme alla või natuke püüdlikumad näiteks käigukangi alla,” möönis ta.

Noormees lisas, et kahju on vaadata, kuidas paljud on langemas sõltuvusse ning enam muud muret peale järgmise annuse saamise ei olegi. Eriti ohtlikuks muutub tema sõnul asi siis, kui  deliiriumis isik asub autorooli ning suundub tänavatele liiklema.

Saarte Hääl vestles samal teemal mitme Kuressaare elanikuga, kelle sõnul pole soovijatel mingi probleem vajalikku doosi kätte saada.

Väidetakse, et paljud ostjad on vanuses 14–30, suuremat rõhku pannakse tavaliselt alaealistele nende naiivsuse tõttu. Paljud leiavad, et kindlasti kasutavad diilerid neid ära seetõttu, et nooremad ei oska eriti vahet teha, kas tegemist on puhta ainega ja õige kogusega. “Paljudel on lihtsalt eesmärgiks mingi laks kätte saada,” rääkis allikas.

See on aga murekohaks, sest vanemad, kes arvavad, et taskuraha läheb jäätise peale, ei oska kunagi arvata, et pükste taskust leitud puru ei ole mitte jalgpallimängu käigus sinna sattunud malts ning punased silmad lahtiste silmadega ujumise tagajärg.

Politseis narkoalase aktiivsuse kohta ei osata suurt midagi kosta, kuid arvatakse, et teema vajaks kindlasti suuremat tähelepanu.

Kuressaare politseijaoskonna juht Rainer Antssaar ütles, et kui tekib kahtlus, et inimene võib olla tarvitanud narkootikume, tehakse alati ekspertiis. “Pole vahet, kas kahtlustatav inimene tabatakse autoroolist või teistel põhjustel,” lisas ta.

Veel selgub, et sellel aastal pole politsei liiklusest eemaldanud ühtki narkojoobes juhti, eelmisel aastal tabati aga üks. Narkootikumidega seotud süütegusid on tänavu registreeritud 20, mullu sama ajaga 19.

“Seega narkootikumide leviku ega sõltlaste osakaalus Saaremaal märgatavat tõusu meie hinnangul näha ei ole,” tähendas Antssaar.

Mis puutub aga kohtu alla minevatesse  noormeestesse, siis sellest on politsei sõnul veel vara rääkida, sest töö alles käib.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 753 korda, sh täna 1)