Lääne-Saare tahab lepingust osavalla välja rookida (5)

Eile koos olnud Lääne-Saare vallavolikogu leidis esimesel lugemisel Saaremaa ühisvalla ühinemislepingut käsitledes, et ei ole jätkuvalt nõus osavaldade moodustamisega.

Mitmete muude lepingusse soovitavate täpsustuste ja selles sisalduvate puuduste kõrval tõi volikogu taas esile vastuseisu osavaldade loomisele. “Me ei näe neid osavaldasid,” ütles volikogu esimees Urmas Lehtsalu.

Ühinemiskoordinaator Taavi Kurisoo selgitas, et osavalla ja kogukonnakogu põhiline vahe on üksnes territooriumis ning lisas, et kui ainult üks ühinejate osapool ehk Lääne-Saare on osavaldade vastu, siis miks seda ikkagi teistele keelata?

Vallavolikogu liige Andres Tinno ütles, et ühinemine tähendab piiride kaotamist, eesmärk on mõelda ja tegutseda nagu üks vald. Osavald annab tema hinnangul võimaluse tekitada bürokraatlikke mänge.

Volinik Priit Penu lisas, et sellist vahelüli inimeste ja volikogu vahele ei ole vaja, see on tarbetu ja õpitud abituse suurendamine. Suure valla eesmärk peaks olema olukorras, kus võim läheb näiliselt rahvast kaugemale, hoopiski tavainimeste aktiveerimine. Samas ta möönis, et kui vastuseis osavaldadele hakkab ühinemist pidurdama, siis pole see ka õige.

Volinike enamus toetas siiski ettepanekut osavaldade moodustamise võimalus ühinemislepingust välja jätta.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 606 korda, sh täna 1)