JUHTKIRI: Kõik saavad olla kohal (1)

Esimese omavalitsusena maakonnas on Lääne-Saare vald seadustamas virtuaalset osalemist volikogu istungil. Tõtt öelda on infosüsteemi VOLIS kaudu seda tehtud juba möödunud aastast saati, kuid siiani on see volikogu töökorras olnud kirjeldamata.

Töökorra muudatused sätestavad juba täpselt need tingimused, mille täitmisel volinik saab elektrooniliselt istungil osaleda ja oma rahvaesindaja õigusi ning kohustusi täita. Kuigi teoreetiliselt peaks süsteem võimaldama volikogu istungit läbi viia täisvirtuaalselt ehk nii, et kõik saadikud istuvad kusagil internetiühendusega arvuti taga, nähakse praegu elektroonilist istungitel osalemist siiski pigem erandi kui reeglina.

Eilsel esimesel lugemisel tõdeti, et see on esiteks kasutaja jaoks tehniliselt keskmisest keerulisem ettevõtmine, lisaks tekkis küsimusi näiteks salajase hääletamise osas. Leiti, et volinikud vajavad uue rakenduse korrektse kasutamise huvides täiendavat koolitust.

Küll aga ei vaja koolitust vallakodanik, keda volikogu tegevus huvitab. Sellesama VOLIS-e kaudu on võimalik kõigil reaalajas volikogu istungitel kohal olla, jälgida videoülekandeid ning tutvuda otsuste juurde kuuluvate dokumentidega. Muidu nii eesrindlik Kuressaare linn, kes on samuti süsteemiga liitunud, pole sinnamaale veel miskipärast jõudnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 162 korda, sh täna 1)