JUHTKIRI: Meid see ei puuduta?

Seda, et Saare maakonnas diagnoositaks kellelgi HIV või lausa aids, ei tule sugugi igal aastal ette. 2007. aasta statistikasse läks kirja üks HI-viirusesse nakatumine, 2014. aastal samuti üks. Ida-Virumaa ja Tallinnaga võrreldes pole see tõesti peaaegu midagi. Õnneks.  

Kui meedias tuleb juttu HIV-ist või aidsist, võib siin, meretagustel turvalistel saartel tunduda, nagu see temaatika meid ei puudutaks. Et sellised asjad juhtuvad mujal, mitte meil! Ometi diagnoositi terviseameti andmeil Saare maakonnas tänavu esimese kolme kuuga HIV koguni kolmel inimesel. Ning lisaks HIV-nakkusele tuvastati neil HIV-tõbi ehk aids.

Kui palju on meie seas selle nakkuse kandjaid ja haiguse põdejaid aga tegelikult? Võib ju olla neid, kes ei oska kahtlustadagi, et on nakkuse saanud. Kui palju me üldse HIV-i ja aidsi kohta teame? Või põhinevad meie “teadmised” pigem ühiskonnas ringlevatel müütidel?  Teadlikkuse tõstmine ei teeks sugugi paha.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 198 korda, sh täna 1)