Kohalikud ettevõtted ehitasid uue piirkonnaalajaama

LINDILÕIKUS: Läätsa piirkonnaalajaama avavad sümboolselt Villu Vatsfeld, Kalmer Poopuu, Gunnar Siiner, Kaido Kaasik ja Jaanus Tiisvend. Foto: MAANUS MASING

LINDILÕIKUS: Läätsa piirkonnaalajaama avavad sümboolselt Villu Vatsfeld, Kalmer Poopuu, Gunnar Siiner, Kaido Kaasik ja Jaanus Tiisvend.
Foto: MAANUS MASING

Elektrilevi võttis eile Saaremaa elektriehitusettevõttelt Erko Elekter üle uuendatud Läätsa piirkonnaalajaama, kuhu võrguettevõte investeeris kahe aasta jooksul üle 830 000 euro.

 

Läätsale ehitati uus alajaamahoone ja paigaldati uued 35- ja 10-kilovoldised jaotusseadmed ning kaasaegsed elektrivõrgu juhtimist ning keskkonna- ja elektriohutust parandavad seadmed. Suuremad ehitustööd jäid vahemikku august 2015 kuni juuni 2016. Uuendustöid teostas Saaremaa elektriehitusettevõte OÜ Erko Elekter koos AS EBC Ehitusega.

Läätsa alajaam varustab vooluga kogu Sõrve poolsaart ning annab vooluühenduse 1500-le majapidamisele ja ettevõttele Torgu, Salme ja Lääne-Saare vallas. Alajaama läbib ca 8000 MWh energiat aastas. Taolisi piirkonnaalajaamu on Eestis 250 ringis. Üldse kokku on Elektrilevil alajaamu umbes 24 000.

“1960ndate keskpaigas kasutusele võetud alajaama seadmed olid vananenud ja vajasid uuendamist, sest piirkonnaala-
jaamad on elektrivõrgu südameks, kus üks suurem rike võib halvata kogu piirkonna elektriga varustamise. Tänu uue alajaama kaasaegsetele seadmetele kasvab töökindluse kõrval ka rikete likvideerimise kiirus ja paraneb elektriohutus,” lausus Elektrilevi juhatuse liige Jaanus Tiisvend. Ta tõi välja, et ei mäleta ühtegi juhust, mil piirkonnaalajaama ehitaja oleks leitud objektile nii lähedalt. “See on Saaremaa kvaliteedimärk,” lisas ta.

Tiisvend märkis, et Saaremaa elektrivõrgu vastupidavust testivad pidevalt keerulised ilmaolud, mistõttu on oluline, et katkestusi ei tekiks juurde vananenud seadmetest. Ta lisas, et on hea, kui igal aastal oleks proovikiviks mõni torm. “Need näitavad, kas me liigume õigel teel,” märkis ta. Seda, et liigutakse õiges suunas, näitab teatud moel rikete vähenemise arv. Kui 2012. aastal jäi rikete arv Saaremaal alla 1600, siis möödunud aastal oli rikkeid umbes 1100. 2014. aastal jäi rikete arv napilt üle tuhande, aga toona polnud ka ühtegi märkimisväärset tormi.

Erko Elektri firmajuht Gunnar Siiner ütles Saarte Häälele, et nende jaoks oli Läätsa alajaam suureks objektiks ja tõi võrdluseks, et üldiselt on ettevõtte käive parematel aastatel jäänud 700 – 800 tuhande euro juurde. “Kõik momendid peab ära kasutama ja kogu aeg juurde õppima,” lisas ta. “Ilma vajalike teadmiste ja oskusteta nii olulisi objekte ehitada ei saa.” Siineri sõnul oli nende meeskonnas üheksa meest. “Kaablipaigaldused, välistööd – kõik tegime ise ära. Väljast sai tellitud põhiliselt ainult automaatikatööd,” lisas ta. Erko Elekter asutati Valjala vallas 1992. aastal.

Eilsel üritusel tuli jutuks ka Elektrilevi ja kohalike omavalitsuste ning ettevõtjate vaheline kommunikatsioon, mille olulisust rõhutasid kõik osapooled. Saaremaa ettevõtjate liidu juhatuse esimees Villu Vatsfeld tõi välja, et Saaremaa tahab areneda ja rõhutas, et praeguse aja ettevõtmised on sõltuvuses elektroonikast. Ta tänas Elektrilevi investeeringu eest ja selle eest, et on võimalik ühe laua taga asju arutada.

Kokku investeerib Elektrilevi käesoleval aastal Saaremaa elektrivõrgu uuendamisse ligikaudu 1,8 miljonit eurot, mille eest ehitatakse 16 uut alajaama ja rajatakse 80 km ilmastikukindlaid elektriliine. Lisaks Läätsa piirkonnaalajaama uuendamisele on suuremad tööd Kärla-Karu ja Aste-Haamse elektriliinide uuendamised ning Vilsandi saare toitekindluse parandamine.

Elektrilevi lähiaastate mahukaimad investeeringud Saare maakonnas on Valjala piirkonnaalajaama uuendamine 2017. aastal. 2018. aastal on kavas Leisi piirkonnaalajaama, Sikassaare-Nasva liini ja Läätsa-Mõntu liini uuendamine. 2020. aastal saab Sikassaare alajaam uued transformaatorid ehk trafod (energiamuundurid) ja 2021. aastal uuendatakse Leisi-Läätsa liini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 562 korda, sh täna 1)