Briti mereväelaevad jõudsid Roomassaarde

TEIST AASTAT JÄRJEST: Anu Varese sõnul on Briti mereväelasi alati Saaremaal tore tervitada. Foto: ERAKOGU

TEIST AASTAT JÄRJEST: Anu Varese sõnul on Briti mereväelasi alati Saaremaal tore tervitada.
Foto: Kadri Paomees

12.-14. juulil külastavad Läänemere õppereisi raames Kuressaaret Briti Kuningliku Mereväe õppelaevad HMS (Her Majesty’s Ship) Dasher ja HMS Express. Mõlema laeva pardal viibib viis mereväelast ning lisaks veel kümmekond kadetti.Kohapeal tutvutakse Saaremaa vaatamisväärsustega.

Algselt oli plaanitud laevad vastu võtta Kuressaare sadamas kell 17, kuid HMS Express sildus mitu tundi varem ja hoopis Roomassaare sadamas. Teine laev jõudis Roomassaarde kella kaheksa paiku õhtul. Saaremaal võõrustasid Briti mereväelasi Kuressaare linnavalitsus, kaitseliidu Saaremaa malev ning politsei- ja piirivalveamet.

Kõikidel huvilistel oli laevu võimalik külastada kolmapäeval kell 10-12 Roomassaare sadamas, kuid selleks oli vajalik isikut tõendav dokument. Kuressaare linna arendusnõunik Anu Vares ütles, et huvilisi ning külastajaid oli laevadel rohkesti.

“Külaliste tervitamine sai alguse teisipäeval juba merel, kui Roomassaare lootsipiirkonda sisenemisel võttis laevade eskortimise üle politsei- ja piirivalveameti kaater koos kaitseliidu liikmetega. Kuressaares tagavad kaitseliidu Saaremaa maleva noorteorganisatsioonide liikmed laevadele ööpäevaringse trapivalve,” rääkis Briti Kuningliku Mereväe õppelaevade Saaremaa kontaktohvitser Timmo Saarestik.

Lisaks võis eile hommikul näha Kuressaare rannas toimuvat brittide ja Saaremaa võrkpalliveteranide sõpruskohtumist rannavolles, mis Anu Varese sõnul möödus edukalt. Samal ajal tutvustasid mereväekadetid ranna noortekeskuse ruumides kuninglikku mereväge, aga ka oma õpinguid ning kodukanti.

Kohtumisele olid eriti oodatud noored vanuses 14-25, aga kuulama võisid minna kõik, kes asja vastu huvi tundsid.

Õhtul jätkus programm Ühendkuningriigi suursaadik Chris Holtby ja Kuressaare linnavalitsuse korraldatud laevameeskonna liikmete, kohaliku elu edendajate ning ettevõtjate vastuvõtuga.

Läänemere õppereisi raames Kuressaaret väisanud Briti Kuningliku Mereväe õppelaevade pardal olnud mereväelased ning tudengid tutvuvad Saaremaa ning kohalike vaatamisväärsustega. Kuningliku mereväe alused saabusid Kuressaarde Kärdlast ning liiguvad siit täna hommikul edasi Riia poole.

Kristina Kretova

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 382 korda, sh täna 1)