Soome merekarud Kuressaare jahisadamas

KINGITUS KARUPEALIKULE: Mika Heikkiläle (paremal) jääb seekordset Kuressaare külastust meenutama Jaanis Prii kingitud Saaremaa Merispordi Seltsi tass. MAANUS MASING

KINGITUS KARUPEALIKULE: Mika Heikkiläle (paremal) jääb seekordset Kuressaare külastust meenutama Jaanis Prii kingitud Saaremaa Merispordi Seltsi tass.
MAANUS MASING

Eilsest tänaseni võib Kuressaare jahisadamas ja Roomassaare sadamas näha Soome matkapurjetajate seltsi Merikarhut matkajahte.

Tegemist on üle 11 meetri pikkuste ja 12-14 meetri kõrguste mastidega alustega, mida purjespordis ei kasutata.

Mika Heikkilä, matkapurjetajate seltsi komandöri sõnul oli teisipäeva hommikul sadamas umbes 10 jahti ning 30 juba ootamas Ventspilsis, mis on ka nende järgmine sihtkoht, kus kokku saadakse. Hekkilä sõnul meeldib talle Saaremaal väga ning ta on Saaremaad kuuel-seitsmel korral ka varem külastanud.  Reis Saaremaale on matkapurjetajate seltsil esmakordne, kuid kindlasti plaanitakse Eestit   järgnevatel aastatel veel kü­lastada. Aasta tagasi külastas selts Peterburi, samuti on käi­dud Lõuna-Rootsis asuvas Hanöbuktenis ning põhjarannikul.

Kuressaare sadama sadamakapten Oskar Jõgi ütles, et sellise mastaabiga reisigrupp on sel aastal esimene, kuid praktiliselt igal aastal käib sadamas rootslaste või sakslaste reisigruppe. Enamus sadamakülalistest on Jõgi sõnul kas keskealised või vanemad, ka pensionärid, kellel on aega reisida. Ruumipuuduse üle ei saa jahisadamas kurta. “Siiamaani ei ole kedagi tagasi saatnud veel. Kõigile on kohti jätkunud,” kinnitas Jõgi.

Jahisadama üldine külastatavus sel suvel on Jõgi sõnul siiani olnud rahuldav. “Ma ütleksin, et  praeguse seisuga on isegi paremini läinud kui möödunud ja ülemöödunud aastal. Ega oska veel öelda – hooaeg on ju praktiliselt alles ees– mis siin suve lõpuks välja kujuneb.”

Purjetaja ja Saaremaa Merispordi Seltsi juhatuse liige Jaanis Prii andis kohtumisel Mika Heikkiläga üle kingituse ja lausus, et soomlaste tulekust oldi teadlik juba kevadel ning matkapurjetajad on alati Kuressaarde tagasi oodatud. Prii sõnul on Merikarhute neli-viis jahti ka Roomassaare sadamas, kuna alanenud veetaseme tõttu on sealne sadam suurtele jahtidele turvalisem.

Merikarhute seltsi näol on tegemist Soome suurima omataolisega, kuhu kuulub üle 2700 liikme ning ligi 1200 jahti. Selts on aastate jooksul loonud oma sadamavõrgustiku nii Soomes kui välismaal, plaanides tulevikus kaasata võrgustikku ka Kuressaare.

Tiina Nõmm

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 240 korda, sh täna 1)