Avasta suves naaber

Taas löövad Saarte Avatud Aiad oma väravad valla. Aiad on avatud laupäeval, 9. juulil kell 10-17. Vabatahtliku kodanikualgatuse eestvedaja on MTÜ Saaremaa Kodukant, olles üheks oma töösuunaks võtnud Saare maakonna kaunite aedade laialdasema propageerimise.

Sel aastal möödub 80 aastat kodukaunistamise ideede sünnist Eestimaal. Taasiseseisvunud Eestil saab aastal 2018 täis kakskümmend aastat, mil on tunnustatud tublimaid kodukaunistajaid. Meie ümbrus on saanud puhtamaks, korrastatumaks, paremaks keskkonnaks meile ja meie külalistele. Talude juurde on rajatud dendropargid, hiiesalud, puhastatud on kinnikasvanud karjamaid ja loopealseid. Vahepeal juba unustatud tarbeaed on taas au sees. Tänapäeval on peredes kvaliteetse toidu vajalikkuse teadlikkus tõusnud. Noored pered on maheviljeluse ideede elluäratajaks.

Selle aasta Saarte Avatud Aedade pakett sisaldab nii vanu tublisid tegijaid, kuid on ka uusi tulijaid.  Väärt uudistamist ja põnevaid ideepärleid on kapaga. Kõik aiad on külastajatele avatud tasuta.

Tohvri talus saab imetleda hästi korraldatud marjakasvatust. Mustikad on selle pere kaubamärk. Lisaks on aias palju püsikuid – pojenge, roose, päevaliiliad. Taas on avatud Kurisoo talu oma kuulsa hostakollektsiooniga. Peretütred on leidnud uue põneva hobi. Nende hoole all on kanapere –  üks uhkem kui teine. Aastakümneid tagasi rajatud Audaku dendraarium on samuti külastajate ootel. Seal saame näha, kui suureks üks puukoolist ostetud taim kasvada võib. Botaanikaaia töötaja Ain Vammus annab ka hüva nõu taimede kasvatamiseks.

Üks uus tulija konkursil on Ariste küla Jaagu talu noor, tihe ja põnev aed. Inglise aedadest inspiratsiooni saanud aiaomanik on uudselt lahendanud oma õueruumi.

Suure-Rootsi küla ei vaja enam tutvustamist aiagurmaanidele. Selles külas on palju kauneid aedu. Sel aastal on avatud neist kaks.

Loodusaed Nukil kutsub meid oma hea loodusvaistuga. Selles aias on märgatud põnevaid maakive, „väega“ kohti ja pere ürdiaed on täis taimi, lõhnu ja liblikaid. Uue-Kopli talus on eeskujulik kartulikasvatus. Perenaine armastab geomeeriliselt pügatud hekke ja puid.

Muhumaa aiad on klass omaette. Kunstnikepaar Sulev Vahtra ja Marget Tafel  on oma loomingus pööraselt edumeelsed. Hollandi aiakujundaja Piet Oudolf`i kunstist inspiratsiooni saav Sulev on toonud oma aeda palju kõrrelisi. Geomeetria, kõrrelised ja keraamika on selles aias kohtunud. Uudistamist on Seitsme Tuule aias küllaga.

Kuivastujaani puhketalu on selle aasta Eesti Vabariigi presidendi Kauni Kodu konkursi Saare maakonna nominent. Pikaajaline suur töö on vilja kandmas. Aiale annavad särtsu hooldatud püsikute peenrad, põnevad okaspuuvormid on pilgupüüdjad. Puhketalu asub kohe Suure väina ääres, see annab aiale avatuse ja alatise pideva tuule kohalolu. Toredasti on lahendatud külastajatele mõeldud puhkekompleksid.

Rannametsa talu dendropark on suurim teadaolev avalik eradendropark meie maakonnas. Seal saab imetleda põnevaid taimekooslusi ja toredat ja igati trendikat lillemuru. Dendropargis on esindatud nii okas- kui lehtpuud ja põõsad. Hea ülevaate saab paljudest vahtrapuu liikidest, puispojengidest, magnooliatest jt. Lisaks taimeharuldused sirmokast krüptomeeriani.

Merekultuuri aastal kutsub Ohessaare tuulik  nautima hetke eneses keset puutumatut loodust ja rannakarjamaad, saateks päike, tuul ja imemaitsvad hõrgud küpsetised. Tõeline rannaidüll.


Saare maakonnas on avatud kümme elustiiliaeda

Lääne-Saare vald

 • Mätasselja küla Tohvri talu, Pille ja Andrus Tänak. Aiagiid Lucia Tänak.
 • Kõrkküla küla Kurisoo talu, Piret Maidle ja Aivo Roos.
 • Viidu küla Viidumägi, Audaku arboreetium, Ain Vammus ja Marju Zirk.

Orissaare vald

 • Ariste küla Jaagu talu, Jelene Sakel.

Pihtla vald

 • Suure-Rootsi küla Nuki talu, Kadi ja Jaanus Mäeots.
 • Suure-Rootsi küla Uue-Kopli talu, Silvi Sirkel.

Muhu vald

 • Lõetsa küla Jüri-Jaani talustuudio, Sulev Vahtra ja Marget Tafel
 • Kuivastu küla Kuivastujaani puhketalu, Tiia ja Raul Pregel.

Salme vald

 • Vintri küla Rannametsa talu dendroaed, Liisu ja Ants Mets.

Torgu vald

 • Ohessaare küla Ohessaare tuulik ja õuekohvik, Mall Kivimaa ja Triinu Kivimaa.
 • Rohkem infot www.saarekodukant.edu.ee

  Reet Viira, MTÜ Saaremaa Kodukant juhatuse liige

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 384 korda, sh täna 1)