Debora Vaarandi näitas ennast Laimjalas

DEBORA KEDRUSEGA: Gerli Pint kehastas Debora Vaarandit. Tema ees kolmveerand tantsurühma Kedrus koosseisust (vasakult): Urve Kiivits, Milvi Rapp, Anja Aruvee, Milvi Rand, Annelie Murekas, Laine Ennemuist, Veeve Nõu, Anu Riis ja Tiina Otsason. MAANUS MASING

DEBORA KEDRUSEGA: Gerli Pint kehastas Debora Vaarandit. Tema ees kolmveerand tantsurühma Kedrus koosseisust (vasakult): Urve Kiivits, Milvi Rapp, Anja Aruvee, Milvi Rand, Annelie Murekas, Laine Ennemuist, Veeve Nõu, Anu Riis ja Tiina Otsason.
MAANUS MASING

Laupäeva õhtul nägi kontserdipublik Laimjala mõisapargis suurel graniitkivil seisvat Debora Vaarandi kuju, samasugust, nagu sinna poeedi sajandaks sünniaastapäevaks püstitatakse. Seekord kehastas Vaarandit nõtke saarepiiga Gerli Pint Audlast.

Kontsert Laimjala valss läks kenasti korda. Piletitulu läheb Debora Vaarandi kuju fondi. Kui palju raha seekord lisandus, seda ei osanud ettevõtmise peakorraldaja Kaja Sepp eile lõuna paiku veel öelda. “Me ei ole raha veel üle lugenud. Hinnanguliselt saime tubli lisa. Esinejad teenisid publikult suure aplausi. Oleme ise ka rahul,” võttis Kaja Sepp kultuurisündmuse kokku.

Kivil seisev naerusuine Gerli Pint modellina Debora Vaarandi rollis võlus publikut samamoodi nagu esinejad laval.

“Idee pakkus välja Laimjalast pärit Eesti rahvusringhäälingu režissöör Krista Maajärv. Käisime Aivar Simsoni väikese kujuga õmbleja Merle Lumera juures. Tema tegi kleidi. Traadi painutasid kleidi saba sisse valla kultuurijuht Mikk Rand ja Janek Vaht. Rahvale pakkus niisugune elav kuju huvi,” luges Kaja Sepp ettevõtmist kordaläinuiks.

Vihmahood kontserti ei pidurdanud. Menubänd Kõrsikud, saarlasest  rahvusooperi solist, Debora Vaarandi sugulane Triin Ella ja Soomest kohale sõitnud laulja Pasi Kaunisto ning Laimjala rahvamaja taidlejad andsid endast parima. Õhtujuht Gustav Kutsari vahelugemised andsid publikule informatsiooni esinejaist, Laimjala kultuurielust ja Debora Vaarandist.

Tantsuks mängis ansambel Metsik Lääs Läänemaalt Hanila vallast. “Väga vahva oli. Nemad on sellised õhina-põhised muusikud, nagu ise ütlesid. Pidu läks kella kaheni välja,” iseloomustas peoline Eha Ennemuist.

Skulptorid Aivar Simson ja Paul Mänd on praegu igapäevaselt Debora Vaarandi skulptuuri tegemisega ametis. Kuju avatakse pidulikult 1. oktoobril, poetessi 100. sünniaastapäeval.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 478 korda, sh täna 1)