Naised tantsisid päikese särama

Kui naiste tantsupeo proovide ajal puhus Jõgeval vinge tuul ja kallas vihma, siis peo ajaks säras sinitaevas juba päike.

“Esimene päev saime tuult ja külma, aga teine päev möödus lausvihma käes,” tõdes nii pealtvaataja kui ka rühma juhendajana peost osa saanud Anne Keerd Kadi raadio “Keskpäeva” saates. “Tööd sai nende päevade jooksul aga palju tehtud – proovid hakkasid hommikul üheksast pihta ja kestsid poole kaheksa-kaheksani õhtul. Mu süda tilkus verd, kui nägin, kui külmunud ja väsinud naised olid, aga nad olid visad!”

Naisrühmade Sõlus ja Kupar juhendaja Anne Keerdi hinnangul läks pidu kokkuvõttes siiski korda. “Nii ilusaid joondumisi ja tantsijate moodustatud kujundeid on väga harva näha,” märkis juhendaja, kellele tegi heameelt see, et tribüünid olid rahvast täis.

Meesteta ei saanud isegi naiste tantsupeol hakkama – segarühmades astusid üles ka tugevama soo esindajad. “Silmailu peab ka ikka olema,” heitis Keerd nalja.

Saaremaalt käis peol kokku üle saja rahvatantsija. Naisrühmadest osalesid Kaarma Kargus, Kadrid, Valjala MariAnnid, Ritsikas, Sõlus, Koidukiir, Kadaka Mari, Tõllu Tütred ja Kabujalake. Peole valitud vanaemade rühmadest esindas Saaremaad Tornimäe Kupar.

“Naised tantsisid päikese särama ja vikerkaare taevasse,” ütles naiste tantsupeo patroon Ivo Linna. “See, mis seal platsi peal toimus, oli lihtsalt võrratu! Olen üliõnnelik, et nad mind patrooniks valisid ja ma sain seda pidu näha – lähemalt kui publik. Tajusin seal peol tõelist headuse väge.”

Linna sõnul poleks ta sellisest kutsest osanud isegi und näha. “Kui peo peakorraldaja, mu vana sõber Ülo Luht mulle möödunud sügisel helistas ja peo patrooniks kutsus, mõtlesin, et ta on peast lolliks läinud,” tunnistas Linna. “Ma pole elu sees rahvatantsu tantsinud, olen üldse väga keskpärane tantsulõvi ja veel vähem teadsin midagi naistetantsust. Aga kui tema mulle ütles, et sulle pole ju kunagi viis tuhat naist sünnipäeval tantsinud, mõtlesin, et püha ristivägi, siis tuleb ikka minna!”

Linna sõnul polnud ta sugugi valmis selleks, et tuhanded naised ja publik ühes nendega talle sünnipäeva puhul laulab. Tuhanded televaatajad olid tunnistajaks saarlase meeleliigutusele. “Mul tõusis pisar silma ja klomp kurku,” meenutas ta. “Mul ei ole nii ilusat sünnipäeva kunagi olnud, olen siiani emotsioonidest tulvil.”

Pärast kutsus Iff nii tantsijaid kui ka publikut oma sünnipäevatorti maitsma. Tordi – mida sünnipäevalapse andmeil oli koguni 600 kilo – oli valmis teinud terve meeskond.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 342 korda, sh täna 1)