Kirivööd, rahvariides nukk ja säärised: päevanäitus Torgus

NÄITUSEL: Koidu Heinmaa ja mannekeen, kes ristiti Sõrve Triinuks. Triinu pihta ehib kirivöö. MAANUS MASING

NÄITUSEL: Koidu Heinmaa ja mannekeen, kes ristiti Sõrve Triinuks. Triinu pihta ehib kirivöö.
MAANUS MASING

Torgu valla keskuses Iidel asuvas kogukonnamajas avati laupäeval üheks päevaks Jämaja kihelkonna käsitöönäitus.

Mitmekülgsel näitusel olid väljas Koidu Heinmaa, Riina Mällo, Lilli Vipi, Mall Kivimaa, Endla Sepa, Arita Sepa, Kaire Ley ja Elle Lesta käsitöö ning Gerda Tomsoni maalid.

“Kõik tegijad on sügavalt Sõrve juurtega,” kinnitas näituse korraldaja, Torgu kogukonnamaja juhataja Annika Ellervee. Näha sai nii rahvariideid, sääriseid, vaipu kui ka keraamikat ja palju muudki, mis osavate Sõrve naiste käte vahel valminud. Kontserdi andis näitusel pärimusmuusikaansambel Küi.

Avasõnad lausunud Annika Ellervee ütles, et samalaadne näitus korraldati ka möödunud aastal ja toona mahtus kogu väljapanek ära fuajeesse. Tänavu võeti näituseruumidena kasutusse lisaks kaks endist klassiruumi. Ellervee avaldas lootust, et tuleval aastal läheb vahest juba suurt saali vaja. Ta osutas ka mitmetele lastele, kes tol päeval Torgu kogukonnamajas ringi liikusid ja märkis, et ehk saavad nemadki innustust käsitööd tegema hakata.

Pärast tänuavaldusi asuti ekspositsiooniga tutvuma. Enim tähelepanu pälvis punast ja musta värvi müts, mis meenutas osale kuningakrooni, teistele jälle viikingite sarvilist kiivrit. Uhket peakatet kanti talvel koos pearätiga, teadsid targemad rääkida.

Saaremaa aasta ema 2016 Koidu Heinmaa oli kodunt kaasa toonud ka teljed, kus pooleli olev kirivöö peal. Ta selgitas huvilistele põgusalt, kuidas kirivööd tehakse ja mis see endast kujutab.

“Teine ots peab olema teise mustriga, muidu ei ole Jämaja vöö,” märkis ta, viidates, et õigel Jämaja kirivööl on kaks mustrit, üks ühel ja teine teisel pool. “Tüdid ühtepidi ära, paned teistpidi peale,” lisas ta. Kirivöö tegemine võtab Heinmaal aega paar nädalat. Ühel teisel naisel, kes kasvatab kodus last ja kel meest kogu aeg jalus pole, võtvat see aga paar päeva, lisas ta muheledes.

Käsitöö on Koidu Heinmaal veres. Ta rääkis, et käsitööd tegi juba tema ema, kes kohalikele kaluritele vajaminevat õmbles, kuna poest polnud suurt midagi saada.

“Kuna ma tean, et nad käsitööd teevad, siis olen nad kokku kutsunud, et tulge näidake, mis te seal kodus teete,” selgitas Annika Ellervee. Ta lisas, et küllap on tegijaid veelgi, kuid kõik pole lihtsalt veel julenud oma töödega välja tulla või pole neil selleks parajasti aega olnud. “Käsitööinimesed teevad ju muud tööd ka, käsitöö on hobi,” tõdes ta.

Kogukonnamaja juhataja rääkis, et hilistalvel hakkas koos käima ka käsitööring. Lisaks neile käib kogukonnamajas koos ka mängude klubi. Peaasjalikult mängitakse malet ja saskut. “Niidi Milvi õpetas vanasti koolis poistele malet ja siin on palju neid, kes seda mängu oskavad,” lausus Ellervee.

Mängude klubi saab tulevikus uue ruumi kogukonnamaja teisel korrusel, kus äsja lõppes remont. Ellervee ütles, et kogukonna maja teisele korrusele kolib ka vallavalitsus või see, mis vallavalitsusest pärast ühinemist järele jääb.

Kui valdav osa käsitööst rändas päeva lõpus koju tagasi, siis Gerda Tomsoni maalid jäävad kogukonnamaja kaunistama augustini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 384 korda, sh täna 1)