Rauni lehm Krõõt napsas favoriitide eest vissitiitli (GALERII)                      

PARIMAD: Vasakult Krõõt (esitleja Lembit Väling), Suva (Mai Kahest) ja Putukas (Anne Kiider). MAANUS MASING

PARIMAD: Vasakult Krõõt (esitleja Lembit Väling), Suva (Mai Kahest) ja Putukas (Anne Kiider).
MAANUS MASING

Eile Upal 22. korda peetud Saarte vissivõistluselt viisid esikohad koju Vaivere, Tagavere ja Kärla piimatootjate hoolealused.

Eesti maakarja arvestuses saavutas esikoha Jaan Kiideri kuueaastane lehm Putukas, kellele järgnesid Liia Sooääre (Saare Maakari OÜ) lehmad Kelli ja Ünna.

Mõneti tavapäratuks kujunes võistlus Eesti holsteini tõugu lehmade seas, kus parimaks tunnistati Rauni POÜ lehm Krõõt. Alates 2003. aastast on selle tõu arvestuses olnud suveräänne valitseja Kõljala POÜ, kes on holsteinide vissitiitli pidanud loovutama vaid kahel korral. Seevastu Rauni ühistul õnnestus võistluste ajaloo jooksul saavutada alles teine võit. 1996. aastal tuli saarte vissiks Rauni ühistu punast tõugu Meeni, kolmel korral on ettevõte pälvinud oma loomadega Eesti holsteini tõugu lehmade hulgas reservvissi tiitli.

Eesti punase karja pingereas kerkis sel aastal esikohale Kärla PÜ lehm Suva, kes eelnevalt oli tunnistatud parimaks noorte lehmade arvestuses.

Maakarja vissitiitli pälvinud Putuka perenaine Anne Kiider ütles, et eile saadud vissitiitel oli nende talule ühtekokku viies. Kõik esikohad on Vaivere mahetootja noppinud maakarja loomadega, ehkki võistlustules on ka punase karja loomi.

Võidust saadud hea emotsioon kannustab loomapidajat tööd rügama terve aasta. Kevadel algab aga ettevalmistus ja loomade valimine uueks vissivõistluseks. “Ilu on vaataja silmades, aga oma laps on alati kõige ilusam,” vastas Anne Kiider küsimusele, kas kohtuniku eelistused vahel ka pahameelt tekitavad. Ka möödunud aastal tunnistati maakarja loomadest parimaks Kiiderite lehm Maasu.

Anne Kiideri sõnul on tema läbi aegade lemmiklehm olnud Mindi, kes krooniti vissipärjaga 2005. aastal. Üle 8000 kilo piima andnud maatõugu lehm oli ilus ja lisaks veel haruldaselt intelligentne loom. 10 aastat tagasi perenaise sünnipäeval murdis see lehm aga õnnetult vaagnaluu ja tuli saata kombinaati, rääkis Anne Kiider, veel nüüdki pisar silmanurgas.

Rauni POÜ juht Aive Kesküla ütles, et 2011. aastal sündinud võidulehm Krõõt on siiani olnud igati hea tervise ja korraliku lüpsiga lehm. “Tänan ja kallistan kõiki oma töötajaid, meil kõigil on võidu üle hea meel,” sõnas Kesküla, kes lubas koos töötjatega Krõõda võidu auks šampanjapudeli avada.

Kärla PÜ juht Ülar Tänak ütles, et uute favoriitide lisandumine ainult rikastab vissivõistlusi. Varasemate aastate põhjal võis jääda mulje, et vissivõistlus on vaid Kärla ja Kõljala piimatootjate maavõistlus. Viimati 2006. aastal Saarte Vissil võiduta jäänud Kõljala POÜ juht Tõnu Post pidi sel aastal leppima kahe reservvissi tiitliga, ent kurbust ei paistnud ka tema näolt.

Vissivõistluse korraldanud Eesti tõuloomakasvatajate ühistu juht Tanel Bulitko ütles, et Eesti piimakari on keskmiselt toodangult tõusnud Euroopas Taani järel teisele kohale. Saaremaa holsteini tõugu kari on aga maakondade arvestuse tõusnud Eesti maakondadest Tartu ja Põlva järel kolmandale kohale. Seega omavad saarlased Euroopa tippu kuuluvaid piimaandjaid.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 060 korda, sh täna 1)