Taritu tantsupühal meenutati Linda Lahte

LÄHEDASED:  Linda Lahe mälestuspingil istuvad tema vend Valdor Prei, õde Õie Põld ja abikaasa Heino Laht. IRINA MÄGI

LÄHEDASED: Linda Lahe mälestuspingil istuvad tema vend Valdor Prei, õde Õie Põld ja abikaasa Heino Laht.
IRINA MÄGI

Taritu segarühm Lender tähistas oma 80. tegevus­aastat suure tantsupühaga, mis oli pühendatud kauaaegsele Taritu rahvamaja juhatajale ja tantsujuhile Linda Elisabeth Lahele.

Taritu rahvamaja juhataja Aili Salong ütles, et pidu hakati ette valmistama juba paar aastat tagasi. “Otsisime ideed ja oli erinevaid mõtteid, kuidas seda väärikat juubelit väärikalt tähistada,” lausus Salong. Lõpuks otsustati mitmest osast koosneva tantsupüha kasuks.

Päev algas Ullo Toomi “Kosjatantsu” võistutantsimisega. Taritu vabaõhulaval võtsid vastastikku mõõtu 13 segarühma Saare maakonnast, Hiiumaalt ja mandriltki. “See oli Linda Lahe üks lemmiktantsudest ja see on ka piisavalt huvitav tants,” põhjendas Salong valikut.

Võidukana väljus tantsurühmade “heitlusest” rahvatantsuselts Piiprellid (juhendaja Eena Mark). Laureaaditiitli pälvisid Järvamaa segarühm Vallatsi (juh Malle Nööp), Tornimäe segarühm (juh Ene Laak) ja Lümanda segarühm Rummaja (juh Ulvi Põld).

Žüriis olid Saaremaa kultuuritegelased ja tantsujuhid Annika Iin, Krista Lember, Tiiu Villsaar, Linda Lahe tütar ja kauaaegne rahvatantsurühmade juhendaja Mari Soots ning Helle-Mare Kõmmus, kes on rahvakultuuri keskuse rahvakultuuri­spetsialist Hiiu maakonnas.

Avati mälestuspink

Pärast võistutantsimist kõndisid peolised lipuväljakule, kus avati Linda Lahe mälestuspink ja istutati pärnapuu. Pingilt võtsid katte, milleks oli Linda Lahe peorosettidega kaunistatud Kihelkonna seeliku kangas, Tiiu Hoogand ja Ulvi Põld. Mõlemale kultuuritöötajale ja tantsujuhile oli Laht omamoodi mentoriks. Samal ajal kõlas Taritu segakoori esituses «Tuljak».

Esimesena kutsuti pingile istuma inimesed, kes aasta tagasi elavate seast lahkunud Linda Lahte kõige kauem tundnud: tema vend Valdor Prei, õde Õie Põld ja abikaasa Heino Laht. Pingi oli meisterdanud Kalmet Valge ja seda rahastas Kohaliku Omaalgatuse Programm.

Linda Laht juhendas Taritu segarühma 1945. aastast kuni 1990. aastani välja. Mõnda aega pärast seda jätkas ta lasterühma juhendamist. “Ta oli tõesti aastakümneid tantsurühmade juhendaja nii siin Taritus, Tiirimetsas, Salmel kui ka Kuressaares,” märkis Aili Salong. Lisaks juhtis ta Taritu rahvamaja tööd 1958. aastast kuni 1990. aastate alguseni.

Päev jätkus tantsuetendusega “Mosaiik”, mis kujutas endast möödunud üldtantsupidude meenutust. “Möödunud aasta oktoobrikuus loosisime igale rühmale välja ühe üldtantsupeo, mille repertuaarist võisid nad endale valida ühe tantsu Taritus esinemiseks,” selgitas Salong etenduse olemust. Vahepaladena kanti ette rühmade meenutusi üldtantsupidudest, kus nad on osalenud. Kokku tuli kirev ja emotsionaalne tantsupidude mosaiik. Esinejaid oli päeva jooksul umbes 230.

Õhtul ootas peolisi disko. Üles astusid Retrokiirabi Lauri ja Endel Abjast. Taritu segarühma liikmed on neid varemgi esinemas näinud ja neist üsna vaimustunud, märkis Aili Salong. “Need kaks meesterahvast lasevad muusikat ja jaksavad sealjuures laval hüpata ning tantsijaid innustada ja motiveerida,” lausus ta ja lisas, et nad on tantsijatele oma sisemise põlemisega heaks eeskujuks.

80. tegevusaastat tähistanud Lenderis tantsib praegu seitse paari. Salongi sõnul on kaheksas paar lapseootel ja üheksandal paaril on töö pärast kiiremad ajad. “Loodan, et sügisest on jälle üheksa paari koos,” lisas ta. Taritu tantsijate vanus jääb laias laastus 20-nda ja 50-nda eluaasta vahele.

Uus ja tundmatu

Helle-Mare Kõmmus Hiiumaalt ütles, et temale ja tema juhendatavale rühmale Taidelaid jättis Taritu tantsupüha väga toreda mulje. “Istusin ju ka “Kosjatantsu” žüriis ja mõtlesin, et oi, kolmteist korda vaadata ühte tantsu. Kogemus ütleb, et see võib päris igavaks minna, aga õnneks polnud see nii,” lisas ta, viidates, et esitusele tuli suur hulk huvitavaid variante. “Igavaks ei läinud küll mitte kordagi.”

Tantsuetenduses “Mosaiik” tantsis Hiiumaa rühm Aleksandra Tratsevskaja “Ringmängu tantsu” 1975. aastast, millele on muusika loonud Veljo Tormis. Kõmmus märkis, et tantsu valimine oli üpris põnev ettevõtmine. Tema rühma nooremate jaoks oli tegemist täiesti uue ja tundmatu tantsuga, kuid vanematel liikmetel oli mõnel ka äratundmisrõõmu. “Tantsuetendus oli väga ilusasti kokku põimitud vahetekstide ja tantsude järjestusega. Ja need, kes vähem teadsid tantsupidude ajalugu, said palju teada,” lisas Kõmmus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 362 korda, sh täna 1)