Lääne-Saare vald pani eakad kasutusloata hooldekodusse (11)

TÖÖD VENISID: Margus Männik tõdes, et ehitusmehed ei jõudnud õigeks ajaks töödega ühele poole. MAANUS MASING

TÖÖD VENISID: Margus Männik tõdes, et ehitusmehed ei jõudnud õigeks ajaks töödega ühele poole.
MAANUS MASING

Eelmisel nädalal avatud Lääne-Saare valla hooldekodu Saaremaa Valss pole siiamaani saanud Kuressaare linnavalitsuselt kasutusluba. Kui linnavalitsus nimetab vallavalitsuse kiirustamist arusaamatuks, siis vallavalitsuse hinnangul on tegemist formaalsusega.

“Meie spetsialistidele jääb arusaamatuks, miks oli ikkagi vaja sissekolimisega liigselt kiirustada,” ütles Saarte Häälele Kuressaare abilinnapea Mart Mäeker.

“Mööname, et meil on kasutusluba saamata, kuid tegu on pigem formaalse puudusega,” lausus Lääne-Saare vallavalitsuse infotöötaja Merike Lipu.

Andres Tinno juhitud Lääne-Saare vallavalitsus sai vallavolikogult loa osta Kuressaares Kastani 20 asuv Saaremaa Valsi hoone Kuressaare Sanatooriumilt 950 000 euro eest eelmise aasta oktoobris.

Novembris palkas vallavalitsus hooldekodu projektijuhiks Margus Männiku, kes ütles pärast konkursitulemuste selgumist, et tema jaoks on väljakutse töö kiiresti ja korralikult ära teha.

Hotelli ehitas hooldekoduks ringi AS Tesman, kelle graafik oli pingeline, sest vallavalitsus oli juba varakult lubanud, et 1. etapi tööde lõpetamise kuupäev on 1. juuni. Sel päeval peeti ka pidulik avamisüritus ja juba järgmisel koliti esimesed Pähkla elanikud Kuressaarde.

Samas tõdesid Lääne-Saare vallavolikogu sotsiaalkomisjoni liikmed veel 12. mail, Saaremaa Valssi külastades, et “hetkel tundus kõik veel väga ehitusjärgus, kuid töölised ise olid positiivsed ja lootsid siiski tähtajaks valmis jõuda”. 20. mail võttis vallavalitsus Tesmanilt hooldekodu küll vastu, kuid 26. mail leidis vallavalitsuse vastuvõtukomisjon, et teha on veel vaegtöid või nagu projektijuht Männik nimetas, “i-dele jäid täpid panemata”.

1. etapi tööd võeti lõplikult vastu 27. mail ja 1. juunil esitas AS Tesman Kuressaare linnavalitsusele ümberehituse kasutusloa taotluse. Kasutusluba on menetluses ja homme, 8. juunil on hoone järjekordne ülevaatus. “Enne kolmapäeva linnavalitsus sanktsioone veel rakendama ei hakka,” sõnas abilinnapea Mart Mäeker.

Margus Männik ütles Saarte Häälele, et kellegi peale süüdistavalt näpuga näidata ei saa, sest protsessid on veninud erinevatel põhjustel. “Tervisekaitse, päästeameti nõuded on kõik täidetud, turvafirma G4S signalisatsioon ühendatud,” loetles ta. “Selles ei ole tegelikult midagi müstilist, kui nõuded on kõik täidetud, kuid paberid on vormistamata jäänud. Tähtaeg on antud ja kõik tuleb vormi ajada.”

Miks aga poleks võinud nädal või paar veel oodata, paberimajanduse korrektselt korda ajada ja siis Pähkla inimesed sisse kolida? “Oleks võinud küll oodata, kasvõi kuu aega, kuid Pähkla olukord on tõesti väga rusuv ja tahtsime, et inimesed saaksid inimlikesse tingimustesse,” kinnitas Margus Männik.

Saarte Hääl uuris vallavalitsuselt, kuidas saab Lääne-Saare vallavalitsus edaspidi nõuda oma territooriumil ehitajatelt seaduskuulekat käitumist, kui ise käitutakse seadusevastaselt.

“Oma tegevuses lähtume pigem sellest, et omavalitsus ei ole karistusorgan, vaid vajadusel pöörame tähelepanu puudustele ja püüame leida mõlemaid osapooli rahuldava tulemuse,” vastas valla infotöötaja Merike Lipu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 772 korda, sh täna 1)