Ruhnlased tarbivad vähe vett (1)

AS Kuressaare Veevärk tegutseb Ruhnus kahjumiga klientide ja vähese tarbimise tõttu.

Viimasel Ruhnu vallavolikogu istungil tehti vallavalitsusele ülesandeks vaadata üle Kuressaare Veevärgiga sõlmitud lepingud ja analüüsida võimalikke lahendusvariante. “Kas tõsta vee hinda, lasta vallal doteerida vee tarbimisega seotud kulusid või moodustada uus vee-ettevõte,” lausus volikogu esimees Heiki Kukk istungil.

Ruhnu vallavanem Jaan Urvet ütles Saarte Häälele, et veevärk maksab Ruhnule umbes 3500 eurot aastas peale. Iseseisvalt tegutsemist ehk uue vee-ettevõtte loomist peab ta aga kahtlaseks. “Alguses see võib isegi toimida, aga selge on see, et Kuressaare Veevärk tagab meile korrashoiu ja püsivuse ja spetsialistide kohaletuleku. Sellist võimekust meil endal ei ole,” nentis ta.

“See, et veeteenuste osutamise maksumus Ruhnus kujuneb kõrgeks, oli tegelikult osapooltele vast teada ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni süsteemi projekteerimise ja rajamise hetkest saarele,” tõdes AS-i Kuressaare Veevärk juhatuse liige Aivar Sõrm.

Ta lisas aga, et toona oldi saavutatava tarbimismahu osas optimistlikumad ehk eeldati omainimeste ja suveruhnlaste oluliselt kõrgemat veetarvet, kui see praegu tegelikult on. “Tulemusena ei kata veeteenuse osutamine saarel selleks tehtavaid kulutusi ja nii see jätkuda ei saa,” nentis Sõrm.

Milline on parim lahendus, on Sõrme sõnul eelkõige ruhnlaste endi otsustada. Selge on aga see, et algselt prognoositud veeteenuste maht, mille baasil hind kujundati, jääb saavutamata. “Selles mõttes on tagumine aeg teema päevakorda tõsta,” lisas veevärgi juhatuse liige.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 332 korda, sh täna 1)