Pihtla vana vallamaja läheb müüki

Aastaid tühjana seisnud ajalooline Pihtla vallamaja on kavas enampakkumisel maha müüa.

1892. aastal valminud ja 1938. aastal ümberehitatud ja juurdeehitise saanud majas tegutsesid veel möödunud sajandi 90. teisel poolel ühe katuse all nii vallavalitsus, raamatukogu kui ka postkontor. Omavalitsus kolis üle tee valminud uude hoonesse 1997. aastal. 2007. aasta sügisel kolis uude vallamajja ka raamatukogu. Eesti Post sulges Pihtla postkontori 2009. aasta mais. Pärast seda kasutas vana vallamaja kooskäimise kohana külaselts.

“Nemad ei tegutse enam kuigi aktiivselt ja kui käivadki koos, siis praeguses vallamajas,” tõdes abivallavanem Tiit Rettau.

Kuna pritsimehed, jahimehed ja sportlased loodavad naabruskonda rajada ühise hobikeskuse (MTÜ Saaremaa Korvpall esitas Saarte koostöökogule taotluse 49 890 euro suuruse toetuse saamiseks. Selle raha eest kavatsevad kolm piirkonnas tegutsevat ühendust – pritsimehed, jahimehed ja sportlased – rajada ühise hobikeskuse. Toim.), pole vallavanem Jüri Saare sõnul enam kuigi suurt avalikku või kogukonna huvi vana vallamaja alles hoida.

“Selge on ka see, et poolteise aasta pärast, seoses haldusreformiga, pole ka praegune vallamaja enam sellisel kujul koormatud nagu täna,” tõdes Saar vallavolikogu neljapäeval toimunud istungil. “Seega – ruume jätkub meil ka siis, kui vana vallamaja uue omaniku leiab.”

Vallavanem tunnistas, et tal on hoone müükipaneku pärast veidi kahju. “See on ju üks väheseid omal ajal vallamajaks ehitatud hooneid, mis on Saaremaal säilinud,” tõdes Saar. “Elu läheb aga edasi ja pole mõtet üht maja niisama hoida.”

Vallamaja kuulub ka kultuurimälestiste riiklikusse registrisse. “See maja tahab siiski üksjagu raha ja tööd,” leidis vallavolinik Lembit Pajussaar.

Ühiskondlike hoonete maa sihtotstarbega kinnistu suurus on 2432 m2. Peale 217,7 m2 suuruse netopinnaga vana vallamaja kuulub kinnistu koosseisu kivikonstruktsiooniga kõrvalhoone suletud netopinnaga 83,3 m2.

Vana vallamaja müümist neljapäeval arutanud volikogu otsustas, et hoone paslik alghind on 20 000 eurot.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 773 korda, sh täna 1)