Kõljalas tuleb saenaiste koolitus

Reedel ja laupäeval toimub Kõljala külakeskuses Eesti esimene saekoolitus vaid naistele.

Koolitusel tutvustavad Luua metsanduskooli raieõpetajad Tõnu Reinsalu ja Janno Traks osalejatele kett- (mootorsae) ja võsasae võimalusi, ohutuid töövõtteid, tegutsemist õnnetuse korral ning saagimisel kasutatavat turvavarustust. Loengutele järgneb praktika, mille järel tehakse läbi sae töötamisjärgne hooldus.

Koolitusjuht Katrin Seglinši sõnul tullakse Saaremaale seetõttu, et siin leidub huvilisi. “Tänapäeval võtavad juba väga paljud naised ise mootorsae kätte ja teevad oma taluaias sellega tööd,” ütles Seglinš. “Saare naised on alati olnud kanged naised, kes vajadusel ei karda ka harvesteri, rääkimata siis mootorsaest. 14 osalejat on juba registreerunud, jäänud on veel kaks vaba kohta,” märkis ta, olles nii elavast huvist meeldivalt üllatunud.

Koolituse Saaremaa-poolne koordinaator Maie Hõbenael kiitis head koostööd Luua metsakooliga. “Eellugu on tingitud minu isiklikust huvist teema vastu. Meil on neljandat aastat selline suvi, kus tuleb pidevalt vanu puid langetada ja tükeldada. Töö tõttu on mul Luua kooliga head suhted. Nii see mõte teoks saigi,” rääkis ta.

Naised tulid ideega kohe kaasa, kuid paljudele ei sobinud kursuse aeg.

Alguses mõeldi segagrupi peale, kuid siis jõuti otsusele, et kuna mehed on mootoriga töötavate seadmetega juba lapsepõlvest peale n-ö sina peal, siis tunneks mõni naine end seetõttu meeste seltskonnas võib-olla ebamugavalt. Seega otsustati koolitus korraldada vaid naistele.

Koolitus on tasuline (50–70 eurot) ja iga osaleja saab koolituse läbimise järel vastava tunnistuse.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 436 korda, sh täna 1)