Maavalitsused kaovad paari aasta pärast

Riik plaanib 2019. aasta algusest lõpetada maavalitsuste tegevuse ja asendada need nelja kuni kuue regionaalametiga.

Saare maavanem Kaido Kaasik nentis, et rahandusministeeriumi juhtimisel on koostamisel riigiülesannete audit, mille üks fookusvaldkond on ka maavalitsuste tulevik. Tema andmeil on hetkel maavalitsuste tuleviku osas arutlusel viis varianti, muuhulgas ka maavalitsuste tugevdamine. Millise variandi kasuks otsustatakse, selle üle arutelu veel käib.

“Ise olen teinud ettepaneku moodustada Lääne-Eesti saarte regioon, mis hõlmaks kolme maakonda – Saare, Hiiu ja Lääne maakonda,” sõnas Kaasik.

Moodustatava regionaalameti ülesanded oleksid eelkõige ruumiline planeerimine, rahvastikutoimingud, omavalitsuste haldusaktide järelevalve, riigimajade juhtimine, asutuste vahelise koostöö ja ühistranspordi korraldamine.

Lisaks võiks olla veel EAS-i regionaalsete ülesannete teostamine (turismiarendus, väliskoostöö, piirkondade konkurentsivõime tugevdamise toetus, hasartmängumaksu toetus piirkondlikeks investeeringuteks, väikesadamate programm), kultuuriministeeriumi hallatavate pärandkultuuripiirkondade rahastamine, PRIA regionaalsed ülesanded ja
LEADER-programmide koordineerimine.

Regionaalametid võiksid korraldada oma piirkonnas ka regiooni kutseharidusvõrgu ja riigigümnaasiumide tegevust ning juhtida haridusvaldkonna fokusseerimist vastavalt regionaalsetele eripäradele. Samuti võiks ameti ülesandeks jääda esmatasandi tervishoiusüsteemi ja -võrgustiku korraldamine.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 146 korda, sh täna 1)