JUHTKIRI: Mineviku jäljed

Ajaloolise väärtusega esemete peale satutakse tihtilugu täiesti juhuslikult. Nii oli see ka Purtsa külas, kus metsaistutamise käigus tuli maa seest välja piimamannerg, millesse oli peidetud kõiksugu argiseid asju, riietest paberosside ja kingadest võtmeteni.

Need esemed ise ehk nii tähelepanuväärsed ei olegi, kuid lugu nende taga muudab nad väärtuslikuks. On ju kõik, mis metsavendadega seondub, põnev nii ajaloolaste kui ka paljude teiste jaoks. Metsavendlus on osake Eesti ajaloost, mida on keeruline tõlgendada ja mis pakub alati jutuainet.

Ühelt poolt neid ju kardeti, teisalt jälle imetleti. Mõni metsavendadest oli pigem patrioot, teine rohkem kurikael.

Niisugune leid paneb aga mõtlema sellele, millist leidlikkust pidid metsavennad üles näitama ja kui palju pidid nad ette mõtlema, et vaenulikus keskkonnas ellu jääda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)