Politsei toimetas omanikule tagasi 14 aasta eest varastatud jalgratta (1)

Saarlaselt 14 aastat tagasi varastatud jalgratas jõudis tänu kaupluses säilinud rattaregistrile uuesti omaniku kätte, kuigi politseid toona rattavargusest ei teavitatud.

Hiljuti jõudis Kuressaare politseijaoskonda jalgratas, mille omaniku otsimine viis Kuressaare politseijaoskonnas leidudega tegeleva patrullpolitseiniku Ahto Auliku ootamatu avastuseni.

Nimelt selgus, et ratas, mis nüüd oli leidnud tee politseijaoskonda, oli 14 aasta eest varastatud selle toona 5-aastaselt omanikult. Ratas varastati üsna varsti pärast selle soetamist, kuid politseisse tookord vargusest ei teatatud. Seda suurem oli perekonna üllatus, kui nüüd, 14 aastat hiljem, said nad kõne politseist ja ratas taas nendeni jõudis.

Patrullpolitseinik Ahto Auliku sõnul on selge, et politseisse jõudvate leitud või läbiotsimisel konfiskeeritud esemete tagastamisel omanikele mängib olulist rolli see, kas politsei üldse teab, kellele üks või teine asi kuulub.

“Meie huvi on, et saaksime võimalikult palju asju tagasi anda nende õigusjärgsetele omanikele. Julgustame kõiki inimesi politseid vargusest kindlasti teavitama või ka informeerima oma kaduma läinud esemetest. Antud juhul saime ratta inimesele tagastada seepärast, et kohalik kauplus oli selle müümise hetkel oma registrisse kandnud ja seal kajastus ka ratta omanik. Soovitame kindlasti võimalusel eelistada kauplusi, kus selline register on olemas, sest see muudab omaniku leidmise oluliselt lihtsamaks,” rääkis Ahto Aulik.

Praegu ootab Kuressaare politseijaoskonnas omanikku tosin jalgratast, glükomeeter, reisikohver ja trenažöör. Hoolimata pingutustest pole suudetud nende omanikke kindlaks teha.

“Kaotatud eseme politseist kättesaamisel omanikult raha ei küsita. Oluline on kindlasti teada, et kaotatud esemed ei pruugi politseisse jõuda kohe pärast kadumist, seega võib neid küsida hiljem ja korduvalt ka veebist kontrollida, kas ese on leitud,” julgustas Aulik inimesi aktiivsed olema.

Kuressaare politseijaoskonnas hoiul olevaid leitud esemeid saab näha politsei kodulehel www.politsei.ee. Leide, mille omanik on tuvastamata, hoitakse politsei laos aasta aega. Kui leiu omanikku aasta jooksul ei tuvastata või ta ei ole pöördunud politseiasutusse leiu tagasisaamise nõudega, omandab leiu selle leiukoha järgne kohalik omavalitsus.

Lisaks sellele on eraalgatusena loodud jalgrattaregistreid, kus saab oma kaherattalise registreerida. Üks neist on Bike-ID, millega politsei koostööd teeb ja infot vahetab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 825 korda, sh täna 1)